Πολιτική

Στην Αθήνα οι Αμερικανοί Γερουσιαστές Chris Murphy & Jon Ossoff

06.09.2021 | 20:37 Eνσωμάτωση

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου τους Αμερικανούς Γερουσιαστές Chris Murphy και Jon Ossoff.

«Πιστεύω πως αυτή η σχέση γίνεται όλο και πιο δυνατή σε όλα τα μέτωπα: στην ασφάλεια, την άμυνα, τη γεωπολιτική, την ενέργεια, την οικονομία. Προσβλέπω στη συζήτησή μας για το πώς θα μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις σχέσεις μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη όσοι εγκαταλείπουν το Αφγανιστάν να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, συναντήθηκε με την Λίβυα ομόλογό του, Najla El Mangoush, ενόψει και των προγραμματισμένων εκλογών στις 24 Δεκεμβρίου.

«Ελπίζουμε ότι θα μπορέσει να αναδειχθεί μια αντιπροσωπευτική κυβέρνηση στη Λιβύη που θα απελευθερωθεί από τα βαρίδια του παρελθόντος όπως το άκυρο και ανυπόστατο και παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Ένα μνημόνιο που εκτός από την διεθνή κοινότητα δεν το δέχεται ούτε η Βουλή της Λιβύης».

Προκλήσεων… συνέχεια από τον Ερντογάν

Ο Σουλτάνος συνεχίζοντας τον νεοοθωμανικό οραματισμό του αναφέρθηκε στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, δείχνοντας εμμέσως τον φόβο του και για την Βυζαντινή κληρονομία.

«Ή θα πάρω το Βυζάντιο, ή το Βυζάντιο θα πάρει εμένα. Αυτό το συμβόλαιο είναι δικό μας και όχι δικό τους. Εμείς αυτό το αποδείξαμε με τα εγκαίνια της Αγίας Σοφίας, ενώ εκείνοι το αντίθετο, προσπάθησαν να παραμείνει κλειστή η Αγία Σοφία. Και δόξα τον Θεό, εμείς αποσπάσαμε τα αποτελέσματα των προσπαθειών μας από τον Αλλάχ, και αυτήν τη στιγμή η Αγία Σοφία που παρέμενε κλειστή, άνοιξε.»

Ο Νίκος Δένδιας πάντως έστειλε το μήνυμά του στην Τουρκία και με ανάρτηση στο Twitter για τα Σεπτεμβριανά.

«66 χρόνια από τα ‘Σεπτεμβριανά’, δεν λησμονούμε το πογκρόμ της νύχτας της 6ης Σεπτεμβρίου 1955. Είχε ολέθριες συνέπειες στον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης και αποτέλεσε την απαρχή της μετέπειτα δραματικής συρρίκνωσής του, κατά παράβαση της Συνθήκης της Λωζάννης. Το πογκρόμ αφαίρεσε επίσης από την Πόλη ένα δυναμικό οικονομικά και πολιτισμικά στοιχείο της. Tο τμήμα της κοινωνίας της Τουρκίας που προσβλέπει στην Ευρώπη, έγινε φτωχότερο».

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 06/09/2021