Ελλάδα

Σε αναστολή εργασίας από σήμερα οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί – Έντονες αντιδράσεις & κινητοποιήσεις

01.09.2021 | 06:15 Eνσωμάτωση

Τέλος χρόνου για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς που από σήμερα, 1η Σεπτεμβρίου, τίθενται σε αναστολή σύμφωνα με τις ανακοινώσεις από το υπουργείο Υγείας, που σε κάθε τόνο τις προηγούμενες μέρες υπογράμμιζε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο.

Έτσι, 8.000 με 10.000 υγειονομικοί, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, θα απουσιάζουν από τις θέσεις τους, γεγονός που απειλεί τη βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας σε μια στιγμή που το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών.

Όπως ανέφερε ο διευθυντής στη Β΄ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ για μήνα Αύγουστο είναι πρωτόγνωρη.

Πού θα υπάρξουν τα περισσότερα κενά

Η ομοσπονδία των υγειονομικών προειδοποιεί ότι πολλά κενά θα υπάρξουν σε μια σειρά περιοχές της Ελλάδας, όπως στην Κρήτη, τη Μακεδονία, την Αχαΐα, τα νησιά των Κυκλάδων, τη Λέσβου κ.ά., μιας και το σύστημα υγείας ήδη υποφέρει από ελλείψεις προσωπικού.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο της Λέσβου, που από σήμερα βγαίνουν σε αναστολή εργασίας 35 υγειονομικοί μεταξύ των οποίων και ο μοναδικός ογκολόγος του νησιού, ο οποίος γνωρίζει την κάθε περίπτωση ξεχωριστά των 1.000 περίπου ασθενών που παρακολουθεί.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της διοίκησης του Βοστάνειου, τις επόμενες μέρες θα μετακινείται για λίγες μέρες ογκολόγος από νοσοκομείο των Αθηνών, για να καλύψει το κενό στην ογκολογική κλινική, με τα προβλήματα που μια τέτοια αντικατάσταση έχει, ενώ προβληματισμός υπάρχει και για την λειτουργία των υπόλοιπων κλινικών με τις αναστολές των άλλων εργαζομένων.

Αντίστοιχα προβλήματα θα προκύψουν και στην Πάτρα, καθώς 680 εργαζόμενοι στα τρία νοσοκομεία της πόλης σε σύνολο 3.800 είναι ανεμβολίαστοι, γεγονός που υποσκάπτει την ασφαλή λειτουργία τους από την επόμενη μέρα.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για κάλυψη των κενών – Επικουρικό προσωπικό, μετακινήσεις, σύμπραξη με ιδιωτικό τομέα

Η κυβέρνηση από τη μεριά της διαβεβαιώνει ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία των νοσοκομείων, καθώς έχει ολοκληρωμένο σχέδιο αντιμετώπισης του ζητήματος.

Ωστόσο το γεγονός ότι ανακοίνωσε ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα αναστολή των αδειών όλων των υγειονομικών από 1η Σεπτέμβρη δείχνει ότι θα υπάρξουν κενά στη λειτουργία που καλείται να αντιμετωπίσει. Το γεγονός της αναστολής αδειών και για τους εμβολιασμένους υγειονομικούς που από την αρχή της πανδημίας δουλεύουν με εξαντλητικά ωράρια, έχει δημιουργήσει αναστάτωση στους εργαζομένους που μιλούν για τιμωρητική διάθεση της κυβέρνησης.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνει την προκήρυξη θέσεων εργασίας ορισμένου χρόνου στα δημόσια νοσοκομεία για να καλυφθούν τα κενά, μετακινήσεις μεταξύ νοσοκομείων και συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, που όπως ανέφερε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης εφαρμόζεται ήδη σε πολλές περιπτώσεις.

Ωστόσο, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων πρόσληψης ανοίγει σήμερα και μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία τοποθέτησης του προσωπικού στα νοσοκομεία θα χρειαστεί ένα χρονικό διάστημα που τα κενά θα υπάρχουν. Την ίδια στιγμή υπάρχει και ανησυχία για το πόσοι θα είναι αυτοί που θα υποβάλουν αίτηση για να προσληφθούν για λίγους μήνες στο ΕΣΥ τη στιγμή που φουντώνει ο πόλεμος με την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, πέρα από το ότι αποτελεί κόκκινο πανί για τα συνδικάτα στον χώρο της υγείας αλλά και για την αντιπολίτευση – που κατηγορεί ήδη την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει αντί να ενισχύσει το ΕΣΥ -, ακόμα δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο για το πως θα λειτουργήσει αυτή η σύμπραξη, εάν έχει συμφωνήσει ο ιδιωτικός τομέας και με ποιους όρους, και – το κυριότερο – εάν μπορεί αυτή η συνεργασία να ισχύσει αποτελεσματικά από σήμερα που θα υπάρξουν τα κενά.

Σε θέση μάχης τα συνδικάτα – Δεν υποβάλουμε πιστοποιητικό εμβολιασμού ούτε οι εμβολιασμένοι

Τόσο η ΠΟΕΔΗΝ όσο και η ΟΕΝΓΕ έχουν πάρει θέση υπέρ του εμβολιασμού αλλά κατά της υποχρεωτικότητας, ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να στοχοποιήσει τους υγειονομικούς που έχουν πολύ υψηλά ποσοστά εμβολιασμού, ως υπεύθυνους για τη διασπορά, τη στιγμή που η ίδια δεν έχει πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης του ΕΣΥ.

Προειδοποιούν ότι δε θα αφήσουν κανέναν συνάδελφό τους να βγει σε διαθεσιμότητα ή να απολυθεί και προειδοποιούν με απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τους γιατρούς να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους (σ.σ. εμβολιασμού), τονίζοντας ότι «απειλές διοικητών, ότι θα τεθούν σε διαθεσιμότητα ακόμα και συνάδελφοι που έχουν εμβολιαστεί αν δεν το καταθέσουν, θα πέσουν στο κενό».

Και η ΠΟΕΔΗΝ έχει πάρει αντίστοιχη πρωτοβουλία καλώντας τους εμβολιασμένους εργαζόμενους να μην καταθέσουν τα πιστοποιητικά τους προκειμένου να μην περάσει ο διαχωρισμός, και να μην επιτρέψουν τις διαθεσιμότητες.

Σήμερα, πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου, οργανώνονται συγκεντρώσεις των εργαζομένων στις πύλες των νοσοκομείων στις 7πμ, ενώ η ΠΟΕΔΗΝ έχει ανακοινώσει ότι «με την πρώτη πράξη αναστολής καθηκόντων που θα εκδοθεί για συνάδελφο σε οποιαδήποτε μονάδα του ΕΣΥ την επόμενη ημέρα προκηρύσσουμε στάση Εργασίας 10.00 – 15.00 και συγκεντρώσεις 11.00».

«Θέλουμε περισσότερη ενημέρωση για το εμβόλιο»

Η κάμερα του Mega βρέθηκε στο νοσοκομείο Γεννηματάς, όπου στις 7 θα ξεκινήσουν κινητοποιήσεις οι υγειονομικοί. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω νοσοκομείο περίπου 150 υγειονομικοί είναι ανεμβολίαστοι.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το εμβόλιο είναι ένα από τα όπλα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι στο να χρησιμοποιηθεί ως μέσο εκφοβισμού και ως μέσο για να εκδιωχθούν κάποιοι συνάδελφοι. Πρέπει να υπάρξει μια ολόπλευρη ενημέρωση, και στους υγειονομικούς, για το εμβόλιο. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική πρόσληψη στα νοσοκομεία, και τα νοσοκομεία παραμένουν αθωράκιστα», σχολίασε η κ. Γεωργία Φίλιππα, γιατρός στο Γεννηματά.

«Οι συνάδελφοι που είναι ενημερωμένοι για το εμβόλιο, προφανώς και θέλουν να το κάνουν. Αυτοί που δεν είναι ενημερωμένοι έχουν αμφιβολίες. Πρέπει γίνει σωστή ενημέρωση του κόσμου. Οι εμβολιασμένοι νοσούν ελαφρά και μεταδίδουν τη νόσο. Άρα και ως εμβολιασμένος πρέπει να παίρνεις και όλα τα μέτρα προστασίας. Κάτι αντίστοιχο θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει και για τους μη εμβολιασμένους συναδέλφους, δηλαδή να εργάζονται με όλα τα μέτρα προστασίας», πρόσθεσε η ίδια.

Αντίστοιχη κατάσταση και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, όπου στις 7 αναμένεται να ξεκινήσει η διαμαρτυρία των υγειονομικών, κατά της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αρκετοί είναι οι υγειονομικοί που έσπευσαν να εμβολιαστούν την τελευταία στιγμή.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 01/09/2021