Υγεία

Η εξέλιξη της πανδημίας κι η πορεία των εμβολιασμών

29.08.2021 | 09:43 Eνσωμάτωση

Ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής αιματολογίας ιατρικής σχολής πανεπιστημίου Σορβόνης και ο Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής φαρμακολογίας Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου δίνουν απαντήσεις στο «MEGA Σαββατοκύριακο» στους φόβους του κόσμου σχετικά με τον εμβολιασμό.

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φοβούνται. Τα εμβόλια δεν είναι πειραματικά, έχουν πάρει έγκριση από τις ρυθμιστικές αρχές σε Ευρώπη και Αμερική και έχουμε κάνει πρόοδρο σαν ιατρική κοινότητα για να αντιληφθούμε γρήγορα τις σπάνιες επιπλοκές του εμβολίου.», τόνισε αρχικά ο κ. Γεροτζιάφας.

«Σε εκδήλωση στην Ικαρία διαπιστώσαμε ότι ο κόσμος δεν έχει ενημερωθεί. Έχουμε καθήκον σαν γιατροί να βγούμε μπροστά και να ενημερώσουμε τον κόσμο face to face. Το ζήσαμε,είδαμε μετά την εκδήλωση το κλίμα να αλλάζει», τόνισε.

«Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπάρχουν 11 υποχρεωτικά εμβόλια. Η υποχρεωτικότητα βασίζεται στο σε 2 αντιλήψεις. Υπάρχει πανδημία; ναι. Είναι σοβαρό νόσημα ο covid; ναι. Έχουμε προχωρήσει στη θεραπεία; ναι. Συγκροτούμε ένα τρίπτυχο που λέγεται εμβολιασμός και πρόληψη – ανίχνευση των ανθρώπων που νοσούν και γρήγορη θεραπεία. Σε αυτή τη φάση είναι υποχρεωτικός, το πως θα εφαρμοστεί είναι πολιτικό ζήτημα», σημείωσε.

Για τη διάρκεια προστασίας που παρέχει το εμβόλιο ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε: «είναι ανοιχτό ζήτημα η διάρκεια της ανοσίας, δεν έχουμε σαφή απάντηση».

Ερωτηθείς αν θα έχουμε κάθε χρόνο εμβολίο ανέφερε πως: «Η τρίτη δόση χορηγείται λόγω του στελέχους Δέλτα που είναι πιο πολύ μεταδοτικό και έχει μεγαλύτερη δυνατότητα να μπαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα. Χορηγώντας την τρίτη δόση ενισχύουμε την απάντηση του οργανισμού. Είναι θέμα ποσοτικό. Δεν ξέρουμε πότε θα προκύψουν οι μεταλλάξεις. Το σημαντικό είναι ότι τα εμβόλια με την mRNA τεχνολογία έχουν τη δυνατότητα οι κατασκευαστές τους μπορούν να φτιάχνουν τροποποιημένες εκδόσεις τους πολύ γρήγορα.»

«Ο στόχος του εμβολιασμού είναι να καλύψουμε το μέγιστο ποσοστό του πληθυσμού για να μην νοσήσουν σοβαρά, να μην μεταδίδουν τόσο. Δεν κυνηγάμε έναν ιό, θεραπεύουμε (παράλληλα) ασθενείς. Και να προστατέψουμε τους ανθρώπους από βαρύ covid. Αυτοί είναι οι στόχοι του εμβολιασμού. Το να εμβολιαστούμε γρήγορα σημαίνει ότι θα περάσουμε το 4ο κύμα σε μια ελεγχόμενη πίεση του ΕΣΥ.», υπογράμμισε ο κ. Γεροτζιάφας.

«Να κάνουν μια δόση εμβολιασμού», όσοι έχουν νοσήσει. «Η ανοσία του να έχεις νοσήσει κρατάει 6 μήνες», πρόσθεσε.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 29/08/2021