Υγεία

Επιστροφή στις γεμάτες ΜΕΘ – Καλπάζει ανεξέλεγκτα η μετάλλαξη Δέλτα

27.08.2021 | 16:48 Eνσωμάτωση

Οι αριθμοί φοβίζουν καθώς σε 24 ώρες εντοπίστηκαν άλλοι 3.538 ασθενείς με κορωνοϊό, άλλοι 28 νεκροί, ενώ έφτασαν στους 336 οι διασωληνωμένοι και 265 μπήκαν σε κλινικές Covid.

Η ρίζα του κακού είναι η μετάλλαξη Δέλτα, με το 96% των κρουσμάτων είναι εξαιτίας της.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται επιδείνωση. Τα κρούσματα θα αυξηθούν επειδή επιστρέφουν οι εκδρομείς. Και πολλοί είναι φορείς Covid χωρίς να το ξέρουν.

Οι εικόνες συνωστισμού που κατεγράφησαν στο πανηγύρι της Λιβαδείας είναι χαρακτηριστικές. Το γλέντι τελικά διέκοψε ο δήμαρχος, που πηγαίνει στην τραγουδίστρια και ζητάει να σταματήσει η μουσική.

«Πήγα στην τραγουδίστρια και της ζήτησα να σταματήσει το τραγούδι όπως και έγινε. Προσωπικά παρενέβην στο κοινό και επέστρεψαν… υπάκουσαν, πραγματικά χωρίς αντιδράσεις επέστρεψαν στις θέσεις τους. Εύχομαι και ελπίζω να μην αλλάξει η επιδημιολογική μας εικόνα γιατί έχουμε δουλέψει πάρα πολύ γι’ αυτό . Δυστυχώς τα δύο λεπτά αυτά είναι αρκετά για τη διασπορά του ιού» σημείωσε ο δήμαρχος Γιάννης Ταγκαλέγκας.

Την ίδια ώρα πανελαδικά σε 15 ημέρες αυξήθηκε 25% ο αριθμός όσων νοσηλεύονται. Και έφτασαν τους 2.500.

Ο Ευαγγελισμός ζει ξανά ημέρες Μαρτίου 2021. Με τα ασθενοφόρα να φέρνουν ασταμάτητα περιστατικά και την εντατική του νοσοκομείου πριν μπει ο Σεπτέμβρης να γεμίζει.

«Αγγίζουμε πληρότητα ΜΕΘ 84 κρεβάτια για κοινή νοσηλεία covid και 32 κρεβάτια ΜΕΘ – covid. Αναμένεται να ανοίξουμε επιπλέον 50 κρεβάτια για απλή νοσηλεία κορωνοϊού και αντίστοιχα κρεβάτια ΜΕΘ» σημείωσε ο διευθυντής Πνευμονολογικής κλινικής νοσ. «Ευαγγελισμός» Γιώργος Μπουλμπασάκος.

H απώλεια ανεμβολίαστων υγειονομικών χειροτερεύει τα πράγματα αφού οι εργαζόμενοι που έχουν μείνει στις θέσεις τους δεν φτάνουν. Ο υφυπουργός θύμισε στους ανεμβολίαστους πως θα πρέπει και να επιστρέψουν την προκαταβολή μισθού που πήραν.

Ο εμβολιασμός από την μία και η υποχρεωτικότητα σε περισσότερες ομάδες εργαζομένων είναι το οχυρότης κυβέρνησης.

Το μήνυμα για επέκταση της υποχρεωτικότητας έδωσε ο Μάκης Βορίδης και οι πρώτοι που θα μπουν στην λίστα είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα που έρχονται σε επαφή με πολίτες, ιδίως στις μεταφορές, λεωφορεία, ταξί, και την εστίαση.  Ανοιχτός στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στην εστίαση άφησε και ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Συναγερμός» έχει σημάνει σε κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, εντοπίστηκαν δεκάδες κρούσματα κορωνοϊού.

Δωρεάν self tests σε όσους επιστρέφουν από διακοπές

Δύο self test θα μπορούν να προμηθευτούν για τον Αύγουστο συγκεκριμένες κατηγορίες μη εμβολιασμένων.

Συγκεκριμένα στο πλαίσιο της επιστροφής των πολιτών από τις διακοπές και της ισχυρής σύστασης για τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (self test) ανακοινώνεται η περαιτέρω δωρεάν διάθεση δύο (2) τεστ από τα φαρμακεία της χώρας, από τη Δευτέρα 30 Αυγούστου έως και τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις παρακάτω ομάδες πολιτών:

– Μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

– Μη εμβολιασμένα άτομα, ηλικίας 5-17 ετών (η παραλαβή θα γίνεται από τον γονέα ή κηδεμόνα με τον ΑΜΚΑ του δικαιούχου παιδιού)

– Μη εμβολιασμένα άτομα 18-30 ετών, εφόσον διαθέτουν ΑΜΚΑ ή ΠΑΥΠΑΑ ή ΠΑΜΚΑ

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 27/08/2021