Οικονομία

Πιθανή η αναδρομική περικοπή των συντάξεων χηρείας – Πώς θα την αποφύγουν οι δικαιούχοι

26.08.2021 | 08:01 Eνσωμάτωση

Πολύ πιθανό είναι το σενάριο περικοπής των συντάξεων χηρείας, η οποία φτάνει το 50% του ποσού. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να αποστείλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για να μη δουν τις συντάξεις δραματικά μειωμένες.

Σύμφωνα με τον νόμο, μετά την πάροδο της τριετίας το ποσό της σύνταξης χηρείας περικόπτεται και μειώνεται κατά 50% εάν ο δικαιούχος της σύνταξης εργάζεται ή έχει συνταξιοδοτηθεί.

Το κατώτατο όριο είναι τα 360 ευρώ.

Αυτή η διάταξη, εάν και ισχύει από το 2016, δεν εφαρμόστηκε. Ωστόσον, πλέον είναι πιθανή η περικοπή των συντάξεων χηρείας, καθώς ήδη έχουν αρχίσει να στέλνονται σημειώματα από τον ΕΦΚΑ.

Οι 4.500 συνταξιούχοι θα πρέπει να υποβάλουν έως τις 31 Αυγούστου τα δικαιολογητικά στον ΕΦΚΑ για να συνεχιστεί η καταβολή της σύνταξης χηρείας, αλλιώς θα δουν τις συντάξεις τους να μειώνονται μέσα στον επόμενο μήνα.

Πότε θα πληρωθούν οι συντάξεις Σεπτεμβρίου

Συγκεκριμένα, σήμερα θα πιστωθούν οι συντάξεις των ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τραπεζών, ΟΤΕ για όσους δικαιούχους το ΑΜΚΑ τους λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

Αύριο, Παρασκευή 27 Αυγούστου, θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι των ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, ενώ την Δευτέρα 30 Αυγούστου θα κατατεθούν οι συντάξεις  Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 26/08/2021