Κόσμος

Αφγανιστάν – Σήμερα οι αποφάσεις στις ΗΠΑ για την επιχείρηση εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ

24.08.2021 | 13:18 Eνσωμάτωση

Οι επόμενες ώρες θα είναι καθοριστικές για την αποχώρηση των νατοϊκών στρατευμάτων και των αμάχων από την Καμπούλ.

Μέχρι σήμερα έχουν απομακρυνθεί 48.000 άνθρωποι, λένε οι Αμερικανοί, και απομένουν στο αεροδρόμιο 6.500- αριθμός που αλλάζει καθώς κάποιοι από αυτούς φεύγουν και προστίθενται άλλοι που περνούν τα μπλόκα.

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν με δεδομένη τη συμφωνία αποχώρησης των Αμερικανών και των συμμάχων τους μέχρι τις 31 Αυγούστου. Οι Ταλιμπάν δεν θέλουν παράταση ενώ οι δυτικοί θέλουν μια συντεταγμένη αποχώρηση των στρατιωτών τους. Για αυτό που θα συμβεί προϊδέασε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας ο οποίος είπε ότι αμφιβάλει πως θα υπάρξει παράταση γιατί εκτός των άλλων υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να επιτεθούν στο αεροδρόμιο οι Ταλιμπάν ή τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτου.

Αν δεχθεί επίθεση το αεροδρόμιο, τότε πρακτικά θα κλείσει, είπε ο Βρετανός υπουργός, δηλαδή στην ανθρωπιστική κρίση θα προστεθεί και μια στρατιωτική. Με άλλα λόγια κάποιοι θα εγκαταλειφθούν στην τύχη τους.

Οι Ταλιμπάν εκτέλεσαν γνωστό κωμικό

Ενα σκληρό ντοκουμέντο για την τύχη που περιμένει όσους αψηφούν τους Ταλιμπάν και αφορά στη σύλληψη ενός κωμικού που εκτέλεσαν οι φανατικοί ισλαμιστές.

Πιο συγκεκριμένα, ήταν ένας από τους πιο γνωστούς κωμικούς και βρήκε τραγικό θάνατο στα χέρια των Ταλιμπάν. Στο βίντεο από τη σύλληψή του στην Κανταχάρ τον βλέπουμε χαμογελαστό στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου ανάμεσα σε δυο πολεμιστές που τον χαστουκίζουν όταν μιλάει.

Ο Φαζάλ Μοχάμαντ, που ήταν γνωστός με το ψευδώνυμο Κάσα Ζουάν, τους έκανε αστεία ακόμα και όταν τον συνέλαβαν, είπαν αυτόπτες μάρτυρες. Οι Ταλιμπάν τον μετέφεραν έξω από την πόλη και τον γάζωσαν με σφαίρες. Ο Κάσα Ζουάν ήταν πρώην αστυνομικός. Το βίντεο δημοσίευσε στα τέλη Ιουλίου το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, καθώς ξεκινούσε η μεγάλη επίθεση των Ταλιμπάν.

Αρχικά αρνήθηκαν ότι τον σκότωσαν, μετά είπαν ότι κακώς τον σκότωσαν οι δυο πολεμιστές χωρίς να περάσει πρώτα από ισλαμικό δικαστήριο ως συνεργάτης του πρώην καθεστώτος.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/08/2021