Κόσμος

Αφγανιστάν – Εικόνες απόγνωσης στα μπλόκα του αεροδρομίου της Καμπούλ

24.08.2021 | 13:12 Eνσωμάτωση

Κορυφώνεται το δράμα της Καμπούλ, καθώς χιλιάδες άνθρωποι συνωστίζονται έξω από το αεροδρόμιο παρακαλώντας να μπουν στα αεροπλάνα για να ξεφύγουν από τους Ταλιμπάν. Πηγή του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν θα λάβει εντός 24ωρών την τελική απόφαση για το αν θα παραταθεί η επιχείρηση, ενώ οι Ταλιμπάν τονίζουν ότι όλοι οι ξένοι στρατιώτες θα πρέπει να φύγουν από το Αφγανιστάν μέχρι το τέλος Αυγούστου.

Η απελπισία στοιβάζεται στα μπλόκα έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούν να περάσουν την πόρτα προς την ελευθερία. Αρκετοί τη βρίσκουν κλειστή, ακόμη και πολίτες χωρών της Ευρώπης.

Μέσα στο χάος και την ένταση οικογένειες χωρίζονται. Γονείς έχουν βρεθεί εντός του φράχτη που χωρίζει το αεροδρόμιο από τους δρόμους της Καμπούλ ενώ τα μικρά τους παιδιά έχουν μείνει πίσω μόνα. Η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να αποχωρήσουν εσπευσμένα από το Αφγανιστάν γεμίζει θυμό όσους παλεύουν να σωθούν.

Πρώην συνεργάτες των νατοϊκών δυνάμεων μάταια περιμένουν για βοήθεια στα σημεία ελέγχου με τις οικογένειές τους.

– Αυτά τα τρία είναι τα παιδιά μου και η γυναίκα μου και χρειάζομαι βοήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο.

– Λυπάμαι που σας συμβαίνει αυτό…

– Όλα καλά

Οι δημοσιογράφοι των ξένων δικτύων γίνονται “σανίδα σωτηρίας” για τους απελπισμένους ανθρώπους.

«Είμαστε περικυκλωμένοι από δεκάδες ανθρώπους που θέλουν απεγνωσμένα να φύγουν και μας δείχνουν τα έγγραφά τους. Αυτός εδώ ο άνθρωπος ήταν μέλος των δυνάμεων του πρώην Εθνικού Στρατού του Αφγανιστάν».

Μέσα από το χάος και την απόγνωση υπάρχουν και ιστορίες ελπίδας από όσους κατάφεραν να ξεφύγουν από την κόλαση. Πριν από μερικές ημέρες αυτός ο μεταφραστής των βρετανικών δυνάμεων, η σύζυγός του και το νεογέννητο παιδί τους εκλιπαρούσαν για περάσουν το φράχτη. Κατάφεραν τελικά να φύγουν από το Αφγανιστάν, είναι καλά και ελευθεροι

Με τους Ταλιμπάν να έχουν ξεκαθαρίσει πως παράταση μετά τις 31 Αυγούστου για την εκκένωση της χώρας δεν θα υπάρξει, οι νατοικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο προκειμένου να φύγουν με ασφάλεια όσοι περισσότεροι άνθρωποι γίνεται από την Καμπούλ. 16 χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν εχθές από την Καμπούλ μέσα σε μόλις 12 ώρες.

Η είσοδος των Ταλιμπάν στην Καμπούλ πέρα από φόβο και πανικό καταστρέφει και τα όνειρα των ανθρώπων. Αυτή η γυναίκα εγκλωβίστηκε στην Καμπούλ ώρες πριν πετάξει για το Τόκυο. Θα γινόταν η πρώτη γυναίκα στα χρονικά που θα εκπροσωπούσε το Αφγανιστάν στους παραολυμπιακούς αγώνες.

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 24/08/2021