Ελλάδα

Κορωνοϊός – Το σχέδιο για την τρίτη δόση εμβολίου & τα νέα μέτρα

23.08.2021 | 16:58 Eνσωμάτωση

H πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα λέει η κυβέρνηση βγάζοντας νέα μέτρα από τη φαρέτρα της που θα περιορίσουν ακόμη περισσότερο τις κινήσεις των ανεμβολίαστων. Στόχος, τα μέτρα να λειτουργήσουν ως κίνητρο για να εμβολιαστούν.

Ένα από τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθεί είναι πρόσβαση σε κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας και εστίασης μόνο για εμβολιασμένους ενώ επιστρέφει για όλους η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους.

Μάλιστα, επιστήμονες θέτουν θέμα ακόμη και για το κατάλληλο είδος της μάσκας.

Τι θα ισχύει για λιανεμπόριο

Στο τραπέζι είναι η ελεγχόμενη είσοδος και στο λιανεμπόριο. Την ώρα που οι εμβολιασμένοι θα ψωνίζουν κανονικά με το πιστοποιητικό, οι ανεμβολίαστοι θα κληθούν είτε να έχουν κάνει μοριακό ή ράπιντ, είτε να ψωνίζουν παραλαμβάνοντας στην πόρτα με τη μέθοδο click away.

Tο μέτρο δε θα αφορά τα σουπερμάρκετ, για τα οποία εξετάζεται αν θα λειτουργούν σε άλλο ωράριο για τους ανεμβολίαστους, και πιο συγκεκριμένα στις 6 – 8 το πρωί.

Τέλος τα δωρεάν τα self-tests

Τα self-tests θα σταματήσουν να χορηγούνται δωρεάν στους εργαζόμενους κι έτσι όσοι παραμένουν ανεμβολίαστοι θα υποχρεωθούν σε μοριακό ή ράπιντ τεστ με δική τους επιβάρυνση.

Μάλιστα, τα rapid θα χρειάζονται δύο φορές την εβδομάδα. Η τιμή τους θα είναι προκαθορισμένη και αναμένεται να είναι στα 20 ευρώ, άρα 160 ευρώ τον μήνα.

Σχολεία

Ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί κάθε βαθμίδας, μαθητές άνω των 12 ετών και φοιτητές, θα πρέπει επίσης να κάνουν δύο φορές την εβδομάδα PCR ή Rapid, ενώ μαθητές κάτω των 12 θα μπαίνουν στο σχολείο με self test.

Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας εξετάζει για τους υγειονομικούς που θα μπουν σε αναστολή την 1η Σεπτεμβρίου, να ζητήσει επιστροφή μισθού στην περίπτωση που προπληρώνονται το πρώτο 15νθημερο του Σεπτεμβρίου.

Αυξάνεται η πίεση στις ΜΕΘ

Την ίδια ώρα, προβληματίζει η πρόβλεψη των επιδημιολόγων για ένα δύσκολο φθινόπωρο.

Ήδη, η πίεση τα νοσοκομεία αυξάνεται και αυτό αποτυπώνεται και στον αριθμό των διασωληνωμένων που έφτασαν τους 318 ενώ 33 πέθαναν.

Μεγάλος εχθρός είναι η μετάλλαξη Δέλτα που εντοπίζεται σε ποσοστό που κυμαίνεται πλέον στο 85% των κρουσμάτων. Στόχος πλέον είναι και τα παιδιά.

Στην Κρήτη, οι λοιμώξεις έχουν εκτιναχθεί και οι πληρότητες των κλινών στα νοσοκομεία αγγίζουν σχεδόν το 96,5%. Στην Αττική το 76% και στη Θεσσαλονίκη το 57%.

Πανελλαδικά στις ΜΕΘ κόβιντ η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και οι πληρότητες από 26,39% στα μέσα Ιουλίου, έφτασαν στις 18 Αυγούστου το 63,06%.

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 23/08/2021