Κόσμος

Αφγανιστάν – Οι ΗΠΑ επιτάσσουν ιδιωτικά αεροσκάφη για την απομάκρυνση των Αμερικανών

23.08.2021 | 07:04 Eνσωμάτωση

Χθες το βράδυ ο Τζο Μπάιντεν έδωσε το τρίτο του διάγγελμα, όπου αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για να απομακρυνθούν οι Αφγανοί πολίτες και όσοι έχουν ξένα διαβατήρια.

Επίσης, ανακοινώθηκε η επίταξη 18 ιδιωτικών αεροσκαφών για τη μεταφορά όσων Αμερικανών πολιτών που απομακρύνονται από το Αφγανιστάν.

Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Καμπούλ. Χιλιάδες είναι εκείνοι που αναζητούν τρόπο διαφυγής από τη χώρα, ενώ μητέρες δίνουν τα παιδιά τους στους στρατιώτες για να τα σώσουν.

Η επαναφορά των μαχητών του κορανίου στην εξουσία φαίνεται πως γυρνά τη χώρα τουλάχιστον 20 χρόνια πίσω, με την αγωνία για την καθημερινότητα των γυναικών να μεγαλώνει.

Τότε επέβαλαν αυστηρούς κανόνες: Οι γυναίκες έπρεπε να είναι καλυμμένες από την κορυφή ως τα νύχια, δεν τους επιτρεπόταν να πηγαίνουν σχολείο και είχαν περιορισμένη πρόσβαση στο σύστημα Υγείας.

Η έξοδός τους από το σπίτι μπορούσε να είναι μόνο με ανδρική συνοδεία, η μεταφορά τους μπορούσε να γίνει με ειδικά λεωφορεία, ενώ τα παράθυρα των σπιτιών έπρεπε να είναι βαμμένα έτσι ώστε να μην υπάρχει ορατότητα στο εσωτερικό του σπιτιού.

Όσες δεν συμμορφώνονται τιμωρούντα με ξυλοδαρμό ακόμα και με θάνατο δια λιθοβολισμού.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 23/08/2021