Κόσμος

Μπάιντεν για Αφγανιστάν – Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι από τις πιο δύσκολες της ιστορίας

21.08.2021 | 05:58 Eνσωμάτωση

Πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ώρες  το δεύτερο διάγγελμα του Τζο Μπάιντεν για το Αφγανιστάν με το οποίο χαρακτήρισε την επιχείρηση για την εκκένωση της Καμπούλ μια από τις δύσκολες στιγμές της ιστορίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναγνώρισε ότι είναι μια εξαιρετικά δύσκολη επιχείρηση της οποίας το αποτέλεσμα είναι αβέβαιο, λέγοντας ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την τελική της έκβαση.

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της επιχείρησης από τον Ιουλίου έχουν εκκενωθεί 18000, ενώ υπάρχουν και αρκετοί χιλιάδες ακόμα που είχαν εκκενωθεί νωρίτερσ με ιδιωτικές πτήσεις που είχαν οργανωθεί από την αμερικανική κυβέρνηση.

Επιπλέον,  ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραδέχθηκε ότι η Αμερική βρίσκεται σε επαφή με την πλευρά τον Ταλιμπάν. Αυτό φυσικά δεν είναι κάτι καινούργιο, αλλά φαίνεται ότι έχουν αξιοποιηθεί οι δίαυλοι επικοινωνίας που είχαν χτιστεί κατά την περίοδο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Το μήνυμα, λοιπόν, που έχει σταλεί στους Ταλιμπάν είναι ισχυρό και η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι έχει την απαραίτητή αποτρεπτική ισχύ για να τους αποθαρρύνει να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα μπορούσαν να εμποδίσουν την επιχείρηση της εκκένωσης Ο πρόεδρος Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι κάθε Αμερικανός που επιθυμεί να γυρίσει θα επιστρέψει στην πατρίδα του.

Έχει θέσει τις 31 Αυγούστου ως ημερομηνία ορόσημο για την ολοκλήρωση της αποστολής, αλλά έχει συγχρόνως παραδεχθεί ότι οι αμερικανικές δυνάμεις που βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ενδέχεται να παραμείνουν λίγο περισσότερο εάν υπάρξουν καθυστερήσεις και η επιχείρηση βγει εκτός χρονοδιαγράμματος.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρινή Έκδοση - 21/08/2021