Κόσμος

Αφγανιστάν – Ο ρόλος του ΟΗΕ και η ανάγκη για διεθνή αλληλεγγύη

21.08.2021 | 06:58 Eνσωμάτωση

Η κατάσταση στο Αφγανιστάν απαιτεί παγκόσμια ανταπόκριση και διεθνή υποστήριξη στην ανθρωπιστική κρίση που εξελίσσεται στην χώρα δήλωσε στο «MEGA Σαββατοκύριακο»η Εύα Σαββοπούλου, μέλος του τομέα επικονωνίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

«Η Ύπατη Αρμοστεία και όλοι οι φορείς του ΟΗΕ που παραμένουν στο Αφγανιστάν τόνισαν την ανάγκη να συνδράμουμε τον πληθυσμό που έχει εκτοπιστεί από την αρχή του έτους, που είναι πάνω από μισό εκατομμύριο» σημείωσε η κ. Σαββοπούλου.

Όπως ανέφερε, παγκοσμίως υπάρχουν σχεδόν τρία εκατομμύρια αφγανοί πρόσφυγες παγκοσμίως, η πλειοψηφία των οποίων βρίσκονται σε Ιράν και Πακιστάν. «Δεν υπάρχουν πολλές ροές στις γειτονικές χώρες μέχρι τώρα από το Αφγανιστάν» επισήμανε, κάνοντας έκκληση να κρατήσουν οι γειτονικές χώρες του Αφγανιστά τα σύνορα τους ανοιχτά και να δεχθούν αφγανούς πρόσφυγες.

Ο ΟΗΕ, σύμφωνα με την κ. Σαββοπούλου, ζήτησε να «παγώσουν» διεθνώς οι επιστροφές Αφγανών στην χώρα τους -που δεν δικαιούνται άσυλο, μέχρι «η κατάσταση του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να επιτρέπει την επιστροφή τους».

«Να δείξουν τα κράτης της ΕΕ επιμερισμό της ευθύνης τόσο με τις χώρες που ξεσπά η κρίση, όσο και με τις χώρες πρώτης γραμμής όπως είναι η Ελλάδα» υπογράμμισε το στέλεχος του ΟΗΕ.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρινή Έκδοση - 21/08/2021