Πολιτική

Αφγανιστάν – Κοινή πρόκληση το προσφυγικό συμφώνησαν Μητσοτάκης και Ερντογάν

21.08.2021 | 13:06 Eνσωμάτωση

Σε θετικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνομιλία Μητσοτάκη - Ερντογάν με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν πως Ελλάδα και Τουρκία αντιμετωπίζουν την ίδια πρόκληση, αναφορικά με τις προσφυγικές πιέσεις που ενδέχεται να προκύψουν από το Αφγανιστάν.

Ειδικότερα, στη μισάωρη τηλεφωνική τους επικοινωνία Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στην παραδοχή ότι οι ενδεχόμενες νέες προσφυγικές ροές είναι θέμα που αφορά και τις δύο χώρες.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να υποστηριχθούν έμπρακτα οι χώρες της άμεσης γειτονίας ώστε οι Αφγανοί πρόσφυγες να μείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στις εστίες τους.

Η συνομιλία Μητσοτάκη – Ερντογάν πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλια του Έλληνα πρωθυπουργού μία ημέρα μετά τη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι η γειτονική χώρα δεν θα γίνει αποθήκη προσφύγων της Ευρώπης κάτι που ισχύει και για την Ελλάδα.

Την ίδια ώρα δεν φαίνεται πιθανή σύντομα μια συμφωνία για την κατανομή των προσφύγων στην Ευρώπη.

«Θωρακίζεται» ο Έβρος

Μία μέρα μετά την επιθεώρηση των υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοίδη και Νίκου Παναγιωτόπουλου στα σύνορα στον Έβρο, «Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» παρουσιάζουν όλο το σχέδιο αποτροπής μιας νέας προσφυγικής κρίσης.

Προβλέπει τρεις ζώνες. Η πρώτη περιλαμβάνει επιτήρηση με μεικτές περιπολίες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικου, η δεύτερη επιτήρηση από αέρος με drones , ελικόπτερα και δύο Ζέπελιν σε Λήμνο και Αλεξανδρούπουλη, και η τρίτη περιλαμβάνει επιτήρηση με θερμικές κάμερες, ραντάρ και επιπλέον συνοριοφύλακες

Videos & Απoσπάσματα από Μεσημβρινό Δελτίο Ειδήσεων - 21/08/2021