Πολιτική

«Πυρά» της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση των πυρκαγιών – Χρ. Σπίρτζης στο MEGA

20.08.2021 | 09:26 Eνσωμάτωση

Την απουσία πρόβλεψης και σωστού συντονισμού για την κατάσβεση των πυρκαγιών στηλίτευσε ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, Τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα mega».

Το MEGA παρουσίασε σε αποκλειστικότητα ένα μοναδικό ντοκουμέντο του αστυνομικού συντάκτη των «Νέων» και του «Βήματος» Βασίλη Λαμπρόπουλου για μια παρ’ ολίγον αεροπορική τραγωδία στο μέτωπο της πυρκαγιάς. Όλα συνέβησαν όταν το συντονιστικό ελικόπτερο της πυροσβεστικής έδωσε οδηγίες προς όλα τα εναέρια μέσα να απομακρυνθούν για να επιχειρήσει στην περιοχή το ρωσικό υπερμεταγωγικό Ιλιούσιν.

Εμφανώς ταραγμένος και φοβισμένος για τους κινδύνους που εγκυμονεί μια κακή συνεννόηση στον αέρα, αξιωματικός από το συντονιστικό ελικόπτερο της Πυροσβεστικής απειλεί με αναφορά επικίνδυνης κατάστασης, τονίζοντας ότι «αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτό, είναι ανασφαλές, κινδυνεύουμε ανά πάσα ώρα και στιγμή».

Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι το εν λόγω ντοκουμέντο αποτελεί «απόδειξη όλων όσων πιστεύω με πολύ σύνεση έχουμε κρατήσει σαν αντιπολίτευση. Του χάους που βιώνουν και οι πολίτες, και τα στελέχη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τα στελέχη όσων εμπλέκονται στην κατάσβεση των πυρκαγιών. Δεν έχουμε την παραμικρή πρόβλεψη ακόμα και για το πως ενεργούν τα εναέρια μέσα. Μάθαμε ότι ακόμα και όταν υπάρχει ενοικίαση εναέριων μέσων και το προσωπικό τους δεν είναι Έλληνες, υπάρχει ο σύνδεσμος, ο άνθρωπος που μεταφέρει στη γλώσσα των πιλότων της εντολές της πυροσβεστικής υπηρεσίας ή της πολιτικής προστασίας. Στα ρωσικά μέσα δεν υπήρχε αυτός ο σύνδεσμος.», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα προβλήματα που εντοπίζει η αντιπολίτευση αναφορικά στο σχέδιο πυρόσβεσης, τόνισε: «Το πρόβλημα είναι πολλαπλό στον συντονισμό. Ο αρχηγός της πυροσβεστικής ήταν σε συγκεκριμένα μέτωπα κι όχι κάπου να συντονίζει, το πλαίσιο που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση για την πολιτική προστασία έχει αφαιρέσει αρμοδιότητες από την πυροσβεστική υπηρεσία, δεν έχουν εκδωθεί οι υπουργικές αποφάσεις, δεν έχουν γίνει σχέδια για καταστάσεις ξηρασίας. Με τον τρόπο αυτό δεν έχουν προλάβει τις φωτιές στην αρχή τους, έχουν ξέφυγει. Εναέρια μέσα για επιτήρηση έχουμε πολλαπλά ρωτήσει αν πετάνε κι αν επιτηρούν. Αν ρωτήσεις την πολιτική ηγεσία ποιες είναι οι διαθέσιμες δυνάμεις, η αλήθεια είναι πως δεν υπήρχαν διαθέσιμες δυνάμεις».

«Δεν μπορεί τη μία ημέρα ο κ. Σκέρτσος να λέει ότι έχουμε 74 εναέρια μέσα και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας να λέει ότι μπορούν να επιχειρήσουν 20. Υπήρχαν μέρες που είχαν επιχειρήσει λιγότερα από πέντε. Δεν το λέμε εμείς αυτό. Εμείς δεν έχουμε διάθεση να κάνουμε αντιπολίτευση για το ξεχαρβάλωμα της πυροσβεστικής υπηρεσίας. Μακάρι να υπήρχαν 40 εναέρια μέσα.», σημείωσε και ερωτηθείς για το ποιον βαραίνουν οι ευθύνες, τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπει σε αυτή τη λογική. «Ας αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ευθύνη κι ας αποδώσει εκείνος ευθύνες στα στελέχη της κυβέρνησής του. Δεν θα πάμε σε έναν “σκυλοκαυγά”, ας τα αναλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης».

«Υπάρχουν υπηρεσιακά στελέχη που ζητούσε ο κ. Μητσοτάκης την απομάκρυνσή τους επι ΣΥΡΙΖΑ κι όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση τους αναβάθμισε», υπογράμμισε και ανέφερε ότι είναι αναγκαιότητα και πατριωτικο καθήκον να υπάρξουν συναινέσεις, επιστημονικό και τεχνοκρατικό σχέδιο για πρόληψη και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και την βοήθεια των πληγέντων περιοχών. «Αν δεν πάμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θα ερημοποιηθούν αυτές οι περιοχές».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 20/08/2021