Ελλάδα

Πρόεδρος Κοινότητας Αγίας Άννας στο MEGA – Το 90% της παραγωγικής δραστηριότητας δεν υπάρχει

20.08.2021 | 08:05 Eνσωμάτωση

Τις πληγές της μετράει η Βόρεια Εύβοια μετά το καταστροφικό πέρασμα της πυρκαγιάς.

«Καλημέρα από την κόλαση», ήταν η πρώτη, χαρακτηριστική ατάκα του κ. Σταύρου Ηλιοδρομίτη, Προέδρου της Κοινότητας της Αγίας Άννας που επλήγησε βαρύτατα από την καταστροφική πυρκαγιά.

«15 ημέρες μετά, όλοι μπαίνουμε σε νέα κανονικότητα που δεν υπάρχει αύριο. Το 90% της παραγωγικής δραστηριότητας δεν υπάρχει», τόνισε.

«Κανείς δεν μπορεί να πάει στο δάσος, κατσικάκι δεν βλέπουμε και τουρισμός δεν υπάρχει. Εμείς είχαμε τουρισμό 2 μήνες. Όλα τα παιδιά έχασαν ένα μήνα, κι όλες οι ετοιμασίες είναι άχρηστες γιατί είχαμε διακοπές ρεύματος. Και πολλά καταστήματα που επέστρεψε το ρεύμα δεν έχουν τη δυνατότητα να ανοίξουν.», πρόσθεσε.

Όπως είπε υπάρχει επιφύλαξη για τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους πυρόπληκτους. Η Βόρεια Εύβοια δυστυχώς, όπως είπε, ο μέσος όρος οικονομικά ήταν μικρός. «Μια μέση οικογένεια, πριν τις πυρκαγιές έβγαζε 8-10.000 το χρόνο. Ζούσε γαλήνια, αλλά φτωχά. Δεν έχει βάθος πίσω να στηριχθεί, να πει ότι θα αντέξει πέντε χρόνια. Πρέπει να γίνει καινούργιο σχέδιο Μάρσαλ. Αν θέλουν τα παιδιά να μείνουν στον τόπο να δοθούν κίνητρα στους επιχειρηματίες με 15ετη δέσμευση».

«800 οικογένειας ζούσαν από το δάσος. Τώρα δεν υπάρχει τίποτα… Έχουν πάρει ημίμετρα και δεν φτάνουν. Είχαμε 10 χρόνια μνημόνια, 2 χρόνια covid…», τόνισε και μοιράστηκε την εμπειρία του από τους τόπους που κάηκαν.

Ανέφερε πως: «μέσα στα καμμένα, βγαίνουν πράσινα χορταράκια, δάκρυσα όταν το είδα. Είναι ο τόπος μας. Είναι από τον Θεό ευλογημένος.»

Και στάθηκε στον κίνδυνο νέων καταστροφών «Αν δεν πάρουν μέτρα θα θέλουμε βάρκες.»

Κλείνοντας εξέφρασε το φόβο του για τις εντάσεις που γεννιούνται στην κοινωνία: «Φοβάμαι μη χαθεί ο κοινωνικός ιστός. Γίνονται τσακωμοί για το τίποτα»

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 20/08/2021