Κόσμος

Νέο διάγγελμα Μπάιντεν για το Αφγανιστάν

20.08.2021 | 21:01 Eνσωμάτωση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν απευθύνθηκε στον αμερικανικό λαό, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες για την πορεία της επιχείρησης εκκένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Αφγανιστάν.

Η επιχείρηση εκκένωσης στην Καμπούλ είναι μία από τις «πιο δύσκολες της ιστορίας», δήλωσε απόψε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, στο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν σχεδόν 6.000 στρατιώτες στο Αφγανιστάν, όπως είπε, προσθέτοντας πως απομάκρυναν 13.000 ανθρώπους από το Αφγανιστάν από τις 14 Αυγούστου, καθώς και άλλους με πτήσεις τσάρτερ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, επίσης, ότι έχει εργαστεί για να βγουν από το Αφγανιστάν 204 Αμερικανοί δημοσιογράφοι. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται, για να επαληθεύσουν πόσοι Αμερικανοί πολίτες παραμένουν στο Αφγανιστάν», προσέθεσε ο Τζο Μπάιντεν και υποσχέθηκε ότι θα επιστρέψει στην πατρίδα κάθε Αμερικανός που θέλει να φύγει από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, τόνισε πως ο ίδιος δεν μπορεί να εγγυηθεί ποιο θα είναι το «τελικό αποτέλεσμα» της επιχείρησης εκκένωσης στην Καμπούλ.

Ο Μπάιντεν πιστεύει ότι οι Αφγανοί σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορούν να φύγουν από τη χώρα έως τις 31 Αυγούστου.

Οι σύμμαχοί μας «δεν αμφισβητούν την αξιοπιστία μας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος και είπε πως δεν έχει ενδείξεις ότι Αμερικανοί πολίτες παρεμποδίζονται από τους Ταλιμπάν για να μην φτάσουν στο αεροδρόμιο.

Προσέθεσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν αμερικανικά στρατεύματα για να βοηθήσουν στην επιχείρηση εκκένωσης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, ενώ επεσήμανε ότι η επέκταση της ζώνης ασφαλείας έξω από την υφιστάμενη περιοχή περιμετρικά του αεροδρομίου μπορεί να έχει απροβλεπτες συνέπειες.