Κόσμος

Δραματικές ώρες χιλιάδων ανθρώπων στα χέρια των Ταλιμπάν

20.08.2021 | 20:03 Eνσωμάτωση

Η πίεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ από τους χιλιάδες Αφγανούς που αναζητούν διέξοδο προς την ελευθερία είναι ασφυκτική. Οι έλεγχοι είναι εξοντωτικοί και όσοι δεν περνούν την είσοδο του αεροδρομίου είναι αναγκασμένοι να πέσουν στα χέρια των Ταλιμπάν, ακόμη και στα χέρια τους κρατούν ένα ξένο διαβατήριο.

Οι συγκλονιστικές εικόνες γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ κάνουν τον γύρο του κόσμου. Ένα νεογέννητο μωράκι που περνάει από δεκάδες χέρια μέχρι να φτάσει ψηλά στο τείχος… Ο στρατιώτης το πιάνει από τις φασκιές και το αφήνει στην αγκαλιά των συναδέλφων του.

Ολόκληρες οικογένειες που δεν έχουν δικαίωμα να εγκαταλείψουν τη χώρα. Νατοϊκοί και Ταλιμπάν που πυροβολούν στον αέρα για να αναγκάσουν το πλήθος να κάνει πίσω.

Στον τομέα των Βρετανών επικρατεί μία σχετική τάξη. Δεκάδες που κρατούν στα χέρια τους το βρετανικό διαβατήριο περιμένουν τη σειρά τους για να μπουν στο αεροδρόμιο.

Λίγα μέτρα πιο εκεί, το τρομακτικό βλέμμα των Ταλιμπάν δεν αφήνει περιθώρια αντίδρασης σε όσους περιμένουν. Αφγανοί πολίτες με ξένο διαβατήριο καταγγέλλουν τη συμπεριφορά των δυτικών στρατιωτών και των μελών του ΝΑΤΟ.

«Προσπαθώ να μπω μέσα. Πήγα στους Αμερικανούς, με έσπρωξαν, με χτύπησαν, πήγα στους Γερμανούς, με χτύπησαν με γκλομπς, μας έριξαν αυτά με τα αέρια που σε κάνουν να δακρύζεις, ναι, δακρυγόνα. Το παιδί μου, είναι ενός έτους παιδί. Μας έριξαν δακρυγόνα. Όλοι έκλαιγαν. Εκεί πέρα, πριν από μία ώρα. Δακρυγόνα ανάμεσα στα παιδιά…» ανέφερε ένας Αφγανός με βρετανικό διαβατήριο.

Ο άντρας είναι θυμωμένος, η απελπισία των πνίγει. «Οι Αμερικανοί, οι Γερμανοί είναι πολύ αγενείς. Χτυπούν ανθρώπους με ρόπαλα του μπέιζμπολ» πρόσθεσε.

Έξω από το συγκρότημα των Βρετανών στοιβάζονται όλες οι ηλικίες. Όλοι είναι σαστισμένοι, κουρασμένοι, αναστατωμένοι και απελπισμένοι. Τα παιδιά αμέτρητα. Ευτυχώς είναι πολύ μικρά για να καταλάβουν τι συμβαίνει.

Το εξωτερικό δαχτυλίδι του αεροδρομίου ελέγχεται από τους Ταλιμπάν. Εκεί η κατάσταση είναι χειρότερη. Περνούν μόνο όσοι έχουν ξένο διαβατήριο και το όνομά τους δεν υπάρχει στους καταλόγους όσων καταζητούν οι ακραίοι ισλαμιστές.

Τιμώντας την ελευθερία του λόγου οι Ταλιμπάν βάζουν τέλος στη συζήτηση με τον δημοσιογράφο του BBC. Οι οπαδοί της ισλαμικής ιερατικής σχολής δεν θέλουν να βγαίνουν έξω από τη χώρα εικόνες που δείχνουν χιλιάδες πολίτες να προσπαθούν να φύγουν από τη χώρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/08/2021