Κόσμος

Αφγανιστάν – Βίντεο σοκ με την εκτέλεση στρατηγού από τους Ταλιμπάν

20.08.2021 | 19:53 Eνσωμάτωση

Δεν έχουν περάσει ούτε τρία 24ωρα από την στιγμή που οι Ταλιμπάν προσπάθησαν να πείσουν την διεθνή κοινή γνώμη ότι έχουν αλλάξει, και ένα νέο βίντεο αποκαλύπτει μια ψυχρή εκτέλεση αστυνομικού από ομάδα ακραίων ισλαμιστών...

Ο στρατηγός Χατζι Μουλά Αχκαζάι ήταν διοικητής της αστυνομίας στη βόρεια επαρχία Μπατγίς. Παραδόθηκε στους Ταλιμπάν όταν τον περικύκλωσαν, για να βρει αυτό το τέλος.

Το βίντεο της εκτέλεσης, που τράβηξαν οι ίδιοι οι Ταλιμπάν, δείχνει τι περιμένει τους αντιπάλους τους, πρώην κυβερνητικούς αξιωματούχους και συνεργάτες των νατοϊκών, που πέφτουν στα χέρια τους.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, την ίδια πρακτική εφαρμόζουν οι φανατικοί ισλαμιστές από τότε που άρχισε η προέλασή τους στην επαρχία, τα ίδια κάνουν τώρα και στις μεγάλες πόλεις, από σπίτι σε σπίτι. Απειλούν συγγενείς ότι αν δεν παραδώσουν τους δικούς τους θα βρουν και εκείνοι φρικτό τέλος.

Το κλίμα τρομοκρατίας αποτυπώνεται σε βίντεο από κινητά όπως αυτό, όπου περίπολος των Ταλιμπάν σταματά και ξυλοφορτώνει έναν άνδρα γιατί κυκλοφορεί με μηχανάκι στην Καμπούλ κραδαίνοντας τη σημαία του Αφγανιστάν και όχι το ισλαμικό λάβαρο του νέου καθεστώτος. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο άνδρας που τους αψήφισε δημόσια μάλλον τη γλύτωσε φτηνά.

Τα πλούσια λάφυρα των Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν έχουν ήδη στα χέρια τους πολύτιμα λάφυρα, από τους 200 έως 300 χιλιάδες πρώην κυβερνητικούς στρατιώτες που παραδόθηκαν, πολλοί χωρίς να ρίξουν ούτε τουφεκιά.

Σε αυτά περιλαμβάνονται:

  • 40 αεροσκάφη (ελικόπτερα Black Hawk, μεταγωγικά, αναγνωριστικά, drones, κ.α.)
  • 2.000 θωρακισμένα οχήματα (Humvees, APC)
  • 600.000 αυτόματα τουφέκια, καραμπίνες, πιστόλια
  • 160.000 στοιχεία επικοινωνιών (ασύρματοι κλπ)
  • 16.000 διόπτρες νυχτός.

Επίσης, εκατοντάδες κανόνια, όλμοι, οβίδες, εκατομμύρια σφαίρες και χιλιάδες αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Αμερικανοί αξιωματούχοι επιχειρούν να καθησυχάσουν λέγοντας ότι τα προηγμένα οπλικά συστήματα, όπως τα στρατιωτικά ελικόπτερα, είναι πολύπλοκα και απαιτούν ειδική εκπαίδευση. Ένας από αυτούς έκανε μάλιστα μια πρωτοφανή δήλωση. «Είναι ειρωνεία, αλλά το γεγονός ότι ο εξοπλισμός μας χαλάει συχνά, θα σώσει ζωές» ανέφερε αμερικανός αξιωματούχος.

Δεν είναι μόνο ότι οι Ταλιμπάν ενίσχυσαν το οπλοστάσιό τους. Διάχυτη είναι η ανησυχία για το αν θα καταλήξει ένα μέρος του οπλισμού σε ανά τον κόσμο τζιχαντιστές που αναθάρρησαν από την επιτυχία τους στο Αφγανιστάν.

Στο βλοσυρό ύφος της αμερικανικής στρατιωτικής ηγεσίας αποτυπώνεται η οργή για τη δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η υπερδύναμη καθώς προσπαθεί να αποσύρει τους υπηκόους της από το Αφγανιστάν. «Έχουμε την ικανότητα να κάνουμε και άλλα πράγματα αν χρειαστεί» σημείωσε ο στρατηγός Μαρκ Μίλεί, αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ.

Τα σενάρια περιλαμβάνουν από επιδρομές ειδικών δυνάμεων για τον απεγκλωβισμό νατοϊκών και πολύτιμων συνεργατών τους, μέχρι βομβαρδισμό εγκαταστάσεων με οπλισμό που έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν.

Όμως κάτι τέτοιοι θα έθετε σε άμεσο κίνδυνο την επιχείρηση απομάκρυνσης χιλιάδων ανθρώπων από την Καμπούλ καθώς θα εξέθετε τους αμάχους και τους νατοϊκούς σε πιθανά αντίποινα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 20/08/2021