Πολιτική

Αφγανιστάν – Η αποτυχία της Δύσης, ο ρόλος της Τουρκίας και η Ελλάδα

20.08.2021 | 09:31 Eνσωμάτωση

Η κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν προκαλεί συνέπειες πολύ ευρύτερες των ορίων της ταλαιπωρημένης ασιατικής χώρας.

Όπως εξήγησε ο αναλυτής διεθνών σχέσεων, Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος, στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», οι προσφυγικές ροές όσων εγκατάλειψαν ή πρόκειται να εγκαταλείψουν το Αφγανιστάν θα γίνουν αισθητές στις χώρες της ευρύτερης περιοχής σε έναν με δύο μήνες.

«Η τουρκική κοινωνία είναι κουρασμένη από την φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών. Για αυτό ο Ερντογάν προσπαθεί να σταματήσει στις προσφυγικές ροές στα σύνορα με το Ιράν. Η συνεννόηση ΕΕ – Τουρκίας είναι επιβεβλημένη. Η Τουρκία κράτησε τις προσφυγικές ροές σε έλεγχο. Ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν θα προσπαθήσει ο Ερντογάν να εργαλειοποιήσει τις ροές για να έχει ανταλλάγματα από την Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ειδικό, η Ευρώπη απέτειχε στο να θεσπίσει ένα πλαίσιο ανακατανομής προσφύγων. «Αν δεν καταφέρει να συνεννοηθεί η ΕΕ με την Τουρκία θα πρέπει να δούμε με ποιον τρόπο θα είμαστε έτοιμοι να αναχαιτίσουμε τις προσφυγικές ροές» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στη δυτική εμπλοκή στο Αφγανιστάν, ο Αλέξανδρος Δεσποτόπουλος ήταν ξεκάθαρος, κάνοντας λόγο για ξεκάθαρη αποτυχία.

«Η Δύση πήγε στο Αφγανιστάν για να τελειώσει με την τρομοκρατία και με τους Ταλιμπάν. Και 20 χρόνια μετά παραδόθηκε ένα κράτος στα χέρια της πιο σκοταδιστικής ισλαμιστικής οργάνωσης. Ακόμα και ο άτακτος τρόπος αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων αποτελούν ντροπή για τη Δύση».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 20/08/2021