Ελλάδα

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στα Βίλια Αττικής

17.08.2021 | 20:07 Eνσωμάτωση

Ολονύχτια ήταν η μάχη στο μέτωπο της φωτιάς στα Βίλια, όπου η αγωνία των κατοίκων μεγάλωνε καθώς περίμεναν να χαράξει, ώστε να πέσουν στη μάχη τα ελικόπτερα και τα αεροπλάνα.

Οι φλόγες περικύκλωσαν παρθένο δάσος στα Βίλια. Οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής έδωσαν τιτάνια μάχη μέχρι να ξημερώματα για να περιορίσουν την πύρινη λαίλαπα.

Οι ώρες κρίσιμες και η αγωνία των κατοίκων της περιοχής αποτυπώνεται στα πρόσωπα τους.

Ολονύχτια κινητοποίηση εδώ στα Βίλια από αστυνομικές και πυροσβεστικές δυνάμεις και κατοίκους της περιοχής. Η φωτιά καίει το όρος, καίει την χαράδρα, οι εναέριες ρίψεις έχουν σταματήσει.

Τα ξημερώματα η μάχη πυροσβεστών, εθελοντών και κατοίκων με τις φλόγες που πλησίαζαν στα Βίλια κορυφώθηκε. Το πύρινο μέτωπο είχε έκταση πάνω από 10 χιλιόμετρα.

«Το βράδυ στο δρόμο που ενώνει τα Βίλια με το Πόρτο Γερμενό πραγματικά έδωσαν μάχη οι εθελοντές. Πάνω από 150 άνθρωποι με αλυσιπρίονα έκαναν ζώνη, που έκοψαν όλα τα πεύκα, και κάτσανε να σώσουνε την περιοχή τους» σημείωσε ο αντιπεριφειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος.

Στις 06:00 το πρωί εκκενώθηκαν τέσσερις οικισμοί: Θέα, Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Άγιος Σωτήρας. Ταυτόχρονα εκκενώθηκε και γηροκομείο με τους τρόφιμους να μεταφέρονται για φιλοξενία σε νοσοκομεία, μεταξύ των οποίων και δύο θετικοί στον κορωνοϊό οι οποίοι πλέον νοσηλεύονται στο Αττικόν.

Τιτάνιος αγώνας με τις φλόγες

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν και πάλι να επιχειρούν τα εναέρια μέσα.

Μετά τη γιγάντια «μάχη» που έδωσαν οι εναέριες και οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής, το μεσημέρι τρία μεγάλα -ξεχωριστά- ενεργά μέτωπα έκαιγαν προς το όρος Πατέρα, τα Μέγαρα και την Οινόη.

«Δεν δικαιολογούνται τα αιτήματα 30 ετών να μην υπάρχουν αντιπυρικές προστασίες και να μην υπάρχουν αντιπυρικές ζώνες. Δεν μπορεί να είμαστε 200 άτομα εδώ και να μην μπορούμε να προσφέρουμε…» πρόσθεσε ο πρόεδρος κοινότητας Βιλίων Κώστας Μακρυνόρης.

Την εμφάνιση τους έκαναν και τα ρωσικά αεροσκάφη, «Ιλιούσιν» χωρητικότητας 40 τόνων, αλλά και το Beriev.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έθεσε ερωτήματα για τους λόγους που τα ρωσικά αεροσκάφη δεν επιχείρησαν χθες. «Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση οφείλει να δώσει καθαρές απαντήσεις γιατί την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς στη Δυτική Αττική δεν επιχείρησε το Βeriev και γιατί καθυστέρησαν να συνδράμουν τα υπόλοιπα εναέρια μέσα» ανέφερε ο τομεάρχης Πολιτικής Προστασίας ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης.

Στη γιγάντια μάχη με τις φλόγες στα Βίλια Αττικής ρίχθηκαν 330 πυροσβέστες με 115 οχήματα, και 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα από την Πολωνία.

Παράλληλα, συνδρομή παρέχουν και εθελοντές πυροσβέστες, πέντε ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του στρατού και υδροφόρες της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/08/2021