Κόσμος

Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν θέλουν αναγνώριση, διεθνή βοήθεια και επενδύσεις

17.08.2021 | 20:06 Eνσωμάτωση

Τα στελέχη των Ταλιμπάν έδωσαν συνέντευξη Τύπου στην Καμπούλ, στον ίδιο χώρο όπου δίνονταν οι συνεντεύξεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Οι Αμερικανοί λένε ότι ελέγχουν απολύτως την κατάσταση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, σε αντίθεση με τον πανικό που επικράτησε χθες, ότι πυκνώνουν οι πτήσεις και ότι στόχος τους είναι να απογειώνεται ένα αεροπλάνο (στρατιωτικό ή πολιτικό) κάθε ώρα.

Από την πλευρά τους οι Ταλιμπάν λένε ότι όχι μόνο δεν εμποδίζουν, αλλά ότι διευκολύνουν τους Αμερικανούς και ότι 500-600 μαχητές τους είναι γύρω από το αεροδρόμιο για να επιβάλουν την τάξη.

Ο εκπρόσωπός τους Ζαμπιλουλάχ Μουτζαχίντ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνονται διακρίσεις σε βάρος των γυναικών αλλά θα εφαρμοστεί ο ισλαμικός νόμος στο Ισλαμικό Εμιράτο. Διαβεβαίωσε ότι θέλουν ειρήνη και ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει παράδεισος τρομοκρατών, ούτε βάση για επιθέσεις σε άλλες χώρες, ενώ τόνισε ότι απαγορεύονται αυστηρά τα ναρκωτικά.

Άλλος εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να τηρήσουν τη συμφωνία και να μην υπάρχουν στρατιώτες τους στο Αφγανιστάν μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου.

Οι Ταλιμπάν θέλουν μια διεθνή διάσκεψη για την παροχή βοήθειας στο Αφγανιστάν ενώ λένε ότι ενδιαφέρονται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI (που θα διέρχεται από Τουρκμενιστάν, Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία) καθώς και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών έργων υποδομής, όπως οι σιδηρόδρομοι.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/08/2021