Κόσμος

Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν επιβάλουν τον ισλαμικό νόμο και… διασκεδάζουν

17.08.2021 | 19:58 Eνσωμάτωση

Σε άμεση φυγή στρέφονται οι Αφγανοί πολίτες, με τους Ταλιμπάν να καραδοκούν για να επιβάλουν την Σαρία του Ισλάμ. Οι εικόνες ανθρώπων που κρέμονται από τα φτερά και τους τροχούς των αεροπλάνων προκαλούν σοκ, ενώ οι γυναίκες στην Καμπούλ βλέπουν τον μέλλον τους να είναι πιο σκοτεινό από ποτέ…

Μια τραγωδία και ένα φιάσκο επικών διαστάσεων…

Γροθιά στο στομάχι της Δύσης το δράμα στο αεροδρόμιο της Καμπούλ καθώς και οι λιγοστές εικόνες από το εσωτερικό των κατάφορτων αεροπλάνων. Συνολικά 640 άνθρωποι συνωστίσθηκαν σε αυτή την πτήση προς το Κατάρ και εκατοντάδες σε ένα άλλο βρετανικό μεταγωγικό αεροπλάνο.

Τραγικό τέλος είχαν όσοι αρπάχτηκαν από πόρτες και τροχούς σε μια κίνηση απόγνωσης. Τουλάχιστον δύο που δεν πρόλαβαν να πηδήξουν έγκαιρα, έπεσαν στο κενό από ύψος εκατοντάδων μέτρων. Άλλοι διαμελίστηκαν μέσα στο χώρο όπου ανεβαίνουν οι τροχοί και ανακαλύφθηκαν μετά την προσγείωση.

Σε άλλο σκληρό βίντεο διακρίνεται το άψυχο κορμί ενός άλλου ανθρώπου που παραδέρνει στον αέρα καθώς το αεροπλάνο απογειώνεται.

Ισλαμικός νόμος στην Καμπούλ

Την ίδια ώρα μέσα στην Καμπούλ που έπεσε αμαχητί στα χέρια τους, οι σκληροτράχηλοι Ταλιμπάν επιβάλουν την τάξη με τον ισλαμικό νόμο. Οι γυναίκες έχουν λιγοστέψει στους δρόμους.

Άλλοι πολεμιστές ανακαλύπτουν χαρές, ίσως πρωτόγνωρες. Διασκεδάζουν στο λούνα παρκ, με τα όπλα στο χέρι από τα συγκρουόμενα αυτοκινητάκια μέχρι το καρουζέλ και δοκιμάζουν το γυμναστήριο του προεδρικού μεγάρου, την ώρα που οι αρχηγοί τους επιχειρούν να δείξουν ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο.

Όμως στην ηγετική ομάδα τους περιλαμβάνεται ο Μοχάμεντ Γιακούμπ, ο πρωτότοκος γιος του μουλά Ομάρ, που ίδρυσε τους Ταλιμπάν και είχε δώσει καταφύγιο στον Οσάμα Μπιλ Λάντεν.

Διάχυτος είναι ο φόβος, ελάχιστοι τολμούν να μιλήσουν σε ξένους δημοσιογράφους χωρίς να δηλώσουν ευχαριστημένοι από τις εξελίξεις.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν αμνηστία για τους δημοσίους υπαλλήλους του προηγούμενου καθεστώτος, όμως διάχυτος είναι ο φόβος για αντίποινα και εκκαθαρίσεις ενώ κυκλοφορούν φήμες ότι αποσπάσματα θανάτου αναζητούν πρώην αξιωματούχους και συνεργάτες των Αμερικανών.

Προειδοποίηση Μπάιντεν στους Ταλιμπάν

Αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη για εσπευσμένη αποχώρηση των Αμερικανών από την Καμπούλ, ο πρόεδρος Μπάιντεν προειδοποίησε τους Ταλιμπάν ότι θα πληρώσουν ακριβά εάν τολμήσουν να χτυπήσουν τη μοναδική έξοδο των αντιπάλων τους προς την ελευθερία.

«Το έχουμε ξεκαθαρίσει στους Ταλιμπάν: Αν επιτεθούν στο προσωπικό μας ή διαταράξουν την επιχείρησή μας, η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι γρήγορη και δυναμική. Υπερασπιζόμαστε τους ανθρώπους μας με καταστροφική δύναμη, αν χρειαστεί» σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι Αμερικανοί και οι άλλοι νατοϊκοί που ελέγχουν το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ λένε ότι σήμερα έβαλαν μια τάξη στην επιχείρηση εξόδου που αναμένεται ότι θα διαρκέσει αρκετές ημέρες. Αναφέρουν επίσης ότι σύντομα θα είναι σε θέση να απομακρύνουν 5.000 ανθρώπους την ημέρα.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 17/08/2021