Κόσμος

Αφγανιστάν – Η χώρα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν

16.08.2021 | 07:08 Eνσωμάτωση

Μόλις μία εβδομάδα χρειάστηκε για τους Ταλιμπάν να κατακτήσουν και να θέσουν υπό την εξουσία τους ολόκληρο το Αφγανιστάν.

Αμερικανικές δυνάμεις έοχυν φτιάξει περίμετρο ασφαλείας γύρω από το αεροδρόμιο, ώστε να αναχωρήσουν με ασφάλεια για τις πατρίδες τους οι ξένες διπλωμάτες.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ εκκενώθηκε, ενώ έγινε και υποστολή της αμερικανικής σημαίας.

Η κατάσταση δεν προβλέπεται καλή για τον λαό του Αφγανιστάν και ιδιαίτερα για τις γυναίκες, οι οποίες θα αναγκαστούν να ζήσουν περιορισμένες, χωρίς να δουλεύουν και να έχουν ευκαιρία στη μόρφωση. Πληροφορίες κάνουν λόγο για ξυλοδαρμό γυναικών από εξτρεμιστές, επειδή μιλούσαν στο δρόμο με άντρες.

Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση στους Ταλιμπάν να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Η Ελλάδα μεταφέρει στην Αθήνα Αφγανούς πολίτες που υπηρετούσαν ως μεταφραστές

Πρόκειται για δύο διερμηνείς που είχαν συνεργαστεί με την ελληνική δύναμη του Αφγανιστάν, δηλαδή τη στρατιωτική μονάδα που επιχειρούσε στη χώρα πριν από λίγο καιρό.

Όλοι οι Έλληνες στρατιωτικοί έχουν αποσυρθεί από το Αφγανιστάν, ωστόσο αυτοί οι δύο διερμηνείς έχουν μείνει στην ευρύτερη περιοχή της Καμπούλ. Μετά από οδηγίες του Νίκου Δένδια, η ελληνική πρεσβεία στο Πακιστάν έχει στήσει επιχείρηση απεγκλωβισμού των εν λόγω ατόμων, γιατί η κατάσταση στο Αφγανιστάν είναι χαωτική.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 16/08/2021