Ελλάδα

Δύσκολες ώρες για τους επιχειρηματίες των περιοχών που κάηκαν – Η στήριξη & η προετοιμασία για την «επόμενη μέρα»

13.08.2021 | 08:42 Eνσωμάτωση

Για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες των περιοχών που επλήγησαν χειρότερα από τις πυρκαγιές μίλησαν στην Κοινωνία Ώρα Mega οι κ.κ. Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, και Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

«Η περιοχή στην Εύβοια θα ερημοποιηθεί»

«Είμαστε σε επαφή με τις ενώσεις ξενοδόχων των περιοχών που επλήγησαν. Έχουν βγει από εχτές τα ΦΕΚ για την πρώτη βοήθεια στους πυρόπληκτους. Ο προβληματισμός μας είναι πολύ μεγάλος, η περιοχή στην Εύβοια θα ερημοποιηθεί. Χρειάζεται πολύ δουλειά και σχεδιασμός ώστε να ανακάμψει ο τουρισμός εκεί, σε ένα διαφορετικό μοντέλο. Η περιοχή πρέπει να αναγεννηθεί», είπε ο κ. Τάσιος.

«Είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και είμαστε κοντά στους συναδέλφους και προχωράμε στη χαρτογράφηση των προβλημάτων και στο ποιο θα είναι το βέλτιστο για αυτούς τους ανθρώπους. Σκεφτόμαστε το 2022, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Εμείς θα περιμένουμε την ειδική επιτροπή αποκατάστασης, έτσι ώστε να συμπράξουμε, ώστε να διαμορφωθεί μια νέα τουριστική πρόταση για την περιοχή», συνέχισε ο ίδιος.

«Οι δύο μεγάλοι δήμοι που κάηκαν στην Εύβοια έχουν διαχωριστεί από τους άλλους που αντιμετώπισαν προβλήματα με την πυρκαγιά. Δεν μπορεί να λειτουργήσει κανένα ξενοδοχείο, χωρίς περιβάλλον, χωρίς τους ανθρώπους, τους κατοίκους», τόνισε ο κ. Τάσιος.

«Θα στηρίξουμε τις επιχειρήσεις στην Αττική με 100 χιλιάδες ευρώ»

«Έχουμε πάρει απόφαση να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις στην Αττική με 100 χιλιάδες ευρώ. Περιμένουμε να γίνουν οι πραγματογνωμοσύνες από την Πυροσβεστική και να προχωρήσουμε. Παράλληλα ετοιμάζουμε τρόφιμα για τις περιοχές της Εύβοιας και της Ηλείας. Στην Πάρνηθα πχ έχουν καεί πάνω από 20 επιχειρήσεις που ήταν κτήματα. Για τη στήριξη των επιχειρήσεων, πέρα από την όποια αποζημίωση υπάρχει, θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να μπορέσει να αποκατασταθεί η επιχείρηση σε βάθος χρόνου», σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

«Υπάρχουν ευθύνες δεκαετιών όλων των πολιτικών ηγεσιών, που δεν υπάρχουν μέσα προφύλαξης στον αστικό ιστό. Αυτή δεν μπορεί να είναι μια συζήτηση στο διηνεκές. Επίσης, πρέπει να τηρηθεί αυτό που είπε ο πρωθυπουργός, ότι σε όλες αυτές τις περιοχές δεν θα υπάρξει σημείο που θα καταπατηθεί. Θα πρέπει, ακόμα, οι επιχειρήσεις αυτές να πάρουν παράταση στις φορολογικές τους υποχρεώσεις για τουλάχιστον 2 χρόνια», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οι φωτιές επηρεάζουν πρόσκαιρα την τουριστική κίνηση, εκτός από τη βόρεια Εύβοια, όπου χάθηκε η σεζόν. Είχαμε πρόωρες αναχωρήσεις από φόβο, αλλά τώρα για τον δεκαπενταύγουστο επανήλθαν οι υψηλοί ρυθμοί, και ελπίζουμε να μην υπάρξουν άλλα προβλήματα. Όλο τον Αύγουστο στις περισσότερες τουριστικές περιοχές η πληρότητα είναι γύρω στο 80%. Σίγουρα ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι πολύ καλύτερα από πέρυσι. Αναμένουμε να δούμε πώς θα πάει το επόμενο διάστημα γιατί θα πρέπει να οργανωθούμε για το 2022», τόνισε από την πλευρά του κλείνοντας ο κ. Τάσιος.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 13/08/2021