Ελλάδα

Στάχτη εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους – Χάθηκε το 80% της ρητινοπαραγωγής της χώρας

12.08.2021 | 10:38 Eνσωμάτωση

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που εξακολουθούν να μαίνονται στη χώρα, μέχρι στιγμής έκαναν στάχτη περισσότερα από 930 χιλιάδες στρέμματα γης, με τις οικολογικές συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησε σχετικά ο δασολόγος Ιωάννης Μητσόπουλος.

«Ολόκληρη η βόρεια Εύβοια έχει γίνει στάχτη. Η πυρκαγιά αυτή έχει κάψει μεγάλη έκταση. Το δάσος που βλέπαμε είχε αναγεννηθεί από την πυρκαγιά του 1997, άρα πρέπει να υπολογίζουμε ότι θα πρέπει να περάσουν 25-30 χρόνια για να έχουμε δάσος στην ίδια μορφή. Το δάσος είχε δέντρα μεγάλης ηλικίας που είχαν σπόρους, άρα υποθέτουμε ότι άμεσα θα αρχίσει η φυσική αναγέννηση. Η Εύβοια έχει αρκετά υψηλά ποσοστά βροχής το φθινόπωρο και το χειμώνα, που σημαίνει ότι θα δώσει καλές συνθήκες για να έχουμε μια γρήγορη αναγέννηση. Τα σπόρια των πεύκων θα βρουν έδαφος, με τις πρώτες βροχές θα μπορούν να φυτρώσουν. Από την πρώτη – δεύτερη χρονιά θα έχουμε ήδη ανάκαμψη της βλάστησης», εξήγησε ο κ. Μητσόπουλος.

«Εκεί που δεν ευνοείται η φυσική αναγέννηση και επιλεγμένα να κάνουμε τεχνητές αναδασώσεις για να βοηθήσουμε να αναγεννηθεί το οικοσύστημα. Η επιστήμη της οικολογίας έχει πάει πολύ μπροστά. Ξέρουμε ποια είδη μπορούν να επικρατήσουν σε κάθε περιοχή, χωρίς να υπάρξουν προβλήματα. Αν συμβουλευτούμε τους ειδικούς, νομίζουμε ότι θα πάει πολύ καλά», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο κ. Μητσόπουλος τόνισε, ακόμα, ότι πρέπει από τις αρχές Σεπτέμβρη, εκεί που χρειάζεται, να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα, και να καθαριστούν τα ρέματα.

Χάθηκε το 80% της ρητινοπαραγωγής της χώρας

«Για την Εύβοια, τα επόμενα 30 χρόνια οι θερμοκρασίες θα είναι υψηλότερες, το αίσθημα δυσφορίας βαρύτερο, θα έχουμε πολλά κουνούπια. Η πιο μεγάλη στεναχώρια για την Εύβοια ήταν ότι είχε πολύ κόσμο που εξαρτώταν οικονομικά από το κράτος. Πρέπει να δοθεί κίνητρο σε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους. Χάθηκε περίπου το 80% της ρητινοπαραγωγής στη χώρα, μαζί με τη φωτιά στα Γεράνεια», τόνισε κλείνοντας ο κ. Μητσόπουλος.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 12/08/2021