Πολιτική

Σε πύρινο κλοιό η χώρα – Καλαματιανός, Κεγκέρογλου & Ρομανός στο MEGA

07.08.2021 | 09:37 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» και τους Κατερίνα Νώντα και Σωτήρη Μπολάκη μίλησαν ο Διονύσης Καλαματιανός - Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και ο Βασίλης Κεγκέρογλου - Βουλευτής ΚΙΝΑΛ και ο Νίκος Ρομανός, διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

Ο βουλευτής Ηλείας έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή «Ζούμε τον πύρινο εφιάλτη μετά τις πυρκαγιές του 2007, ελπίζαμε ότι δεν θα ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές» ανέφερε.

Κάτοικοι και τοπικοί φορείς καταγγέλουν, όπως είπε, καθυστέρηση αντίδρασης, έλλειψη σε πυροσβεστικά Μέσα, λάθη στον συντονισμό.

«Δεν δόθηκε έμφαση στην πρόληψη. Στον δήμο Αρχαίας Ολυμπίας δόθηκαν μόλις πριν 10 ημέρες 200.000 ευρώ για αντυπηρικές ζώνες. Ζητούσαν πάνω από 1 εκατ. Το ίδιο και στον δήμο Πύργου. Αυτό που είναι τώρα σημαντικό είναι να σταματήσει ο πύρινος εφιάλτης. Δεν υπάρχουν επαρκή εναέρια Μέσα», σημείωσε.

«Ορθώς γίνονται οι εκκενώσεις για να σωθεί η ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν πρέπει να υποβαθμίζονται οι ανθρώπινες περιουσίες και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος», τόνισε αναφορικά στο σχέδιο της κυβέρνησης με τις εκκενώσεις.

«Θα στηρίξει τους πληττόμενους με δάνεια;», αναρωτήθηκε. «Ολόκληρη η Ηλεία φωνάζει ότι δεν θα ανεχτεί να αφεθεί στην τύχη της», υπογράμμισε.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στη μάχη που δίνουν πυροσβέστες, εθελοντές, πολίτες και στην απουσία επαρκούς διαχείρισης της κατάστασης από το επιτελικό σχήμα.

«Ο απολογισμός και η αυτοκριτική πρέπει να γίνουν, είναι μια υποχρέωση αυτό, για να δούμε αυτό που κάθε φορά επισημαίνεται. Ηπεριβαλλοντική κρίση δεν έρχεται, είναι παρούσα. Μέτρα πρόληψης, αντιπυρικές ζώνες έχουν να γίνουν εδώ και 10 χρόνια. Τώρα όμως πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η μάχη, η φροντίδα για τους ανθρώπους η αποκατάσταση».

«Να δοθεί έμφαση στο να ελεγχθούν τα μέτωπα. Ναι, υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν όπως και όταν πρέπει», υπογράμμισε ο κ. Καλαματιανός ξεκαθαρίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως άλλοθι και στάθηκε στην ανάγκη για εφαρμογή«εθνική στρατηγικής πρόληψης».

«Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ έγινε μονιμοποίηση πάνω από 2.000 πυροσβεστών. Πάνω από 800 προσλήψεις πενταετούς υπηρεσίας πυροσβεστών και πάνω από 2.000 εποχικών.», τόνισε ο κ. Καλαματιανός απαντώντας προς την μομφή του κ. Κεγκέρογλου για την απουσία αυτοκριτικής.

Από την πλευρά του, ο κ. Νίκος Ρομανός, διευθυντής Γραφείου Τύπου της ΝΔ απαντώντας στην κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης των πυρκαγιών, ανέφερε: «κανείς δεν αυτοσυγχαίρετε, είναι μια τεράστια μάχη και πέφτουμε όλοι πάνω με στόχο να σωθούν πρωτίστως οι ανθρώπινες ζωές και δευτερευόντως περιουσίες και ανάσχεση της οικολογικής καταστροφής και όλα αυτά παράλληλα. Δεν είναι η ώρα της κριτικής και της αυτοκριτικής. Θα γίνουν όλα αυτά, θα έχουμε χρόνο να συζητήσουμε τα πάντα».

«Δεν υπάρχει ούτε ένα Μέσο που μπορεί να επιχειρεί και δεν επιχειρεί, ούτε ένας πυροσβέστης που να μπορεί να είνα σε βάρδια και δεν είναι. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι άυπνοι πέντε ημερες. Η ώρα της απότιμησης της μάχης θα γίνει όταν τελειώσει η μάχη.», πρόσθεσε.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο – Καλοκαιρινή Έκδοση - 07/08/2021