Πολιτική

Κουμουτσάκος για Κύπρο: Απαράδεκτη η λύση των δύο κρατών – Τι επιδιώκει η Άγκυρα

21.07.2021 | 09:01 Eνσωμάτωση

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει την τουρκική εμμονή στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο ο Γιώργος Κουμουτσάκος μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», υπογραμμίζοντας ότι μέσω αυτής της θέσης η Άγκυρα στοχεύει σε έναν πιθανό συμβιβασμό να προωθήσει «την άλλη απαράδεκτη πρόταση, την συνομοσπονδία».

Σκοπός της Τουρκίας, σύμφωνα με τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, είναι να επιβαρύνει τις συζητήσεις για το Κυπριακό. «Πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων δεν μπορεί να υπάρξει όσο το Κυπριακό βρίσκεται στη σημερινή κατάσταση και όσο η Τουρκία δημιουργεί προβλήματα που τραυματίζουν θανάσιμα το κλίμα εμπιστοσύνης που πρέπει να υπάρχει» τόνισε.

«Είμαστε μπροστά σε ένα νέο βήμα χειροτέρευσης της στάσης της Τουρκίας σε ένα μείζον ζήτημα για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου όπως το Κυπριακό» πρόσθεσε, και αναφέρθηκε στο τι επιδιώκει η Άγκυρα με το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Η χθεσινή κίνηση για τα Βαρώσια ενδεχομένως είναι ένα χαρτί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης που η Τουρκία το βάζει για να το τραβήξει ανάλογα με το τι θα απαιτήσει εκείνη σε διαπραγματεύσεις για Κυπριακό. Η κίνηση αυτή μπορεί να μην έχει διάρκεια και να είναι ένας ελιγμός ενόψει μιας πιθανής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό» σημείωσε, επισημαίνοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρέπει να καταδικάσει ισχυρά τις τουρκικές ενέργειες ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρό νομικό και πολιτικό πλαίσιο αντίδρασης.

Ο κ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε «επίμονο παραβάτη του διεθνούς δικαίου» και «σταθερό επιβάτη των προκλήσεων» τον τούρκο πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι οι χθεσινές ενέργειες στα Κατεχόμενα προκάλεσαν την αντίδραση μεγάλων διεθνών παικτών, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ αλλά και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Τέλος, εστίασε, στη σημασία συντονισμού Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η επικοινωνία του πρωθυπουργού Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Αναστασιάδη είναι μια κίνηση με ιδιαίτερη ουσία και σημειολογία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, για το συντονισμό Αθήνας και Λευκωσίας. Εξίσου σημαντική είναι η παρουσία του ΥΠΕΞ κ. Δένδια, και του υπουργού Άμυνας, κ. Παναγιωτόπουλου, στην Κύπρο».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 21/07/2021