Στην εκπομπή Eco Γεγονότα μίλησε ο σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα ενέργειας, κλίματος, περιβάλλοντος και κυκλικής οικονομίας, κ. Γιώργος Κρεμλής, σχετικά με την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η χώρα, να προστατέψει τα μνημεία της από την κλιματική αλλαγή.
«Λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία μας, αλλά και τα μνημεία της φύσης, απειλούνται. Τα φαινόμενα κλιματικής αλλαγής είναι πλέον πολύ έντονα και πολύ έκδηλα σε παγκόσμια κλίμακα. Όλα τα μνημεία, ακόμα και αυτά που βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Η χώρα μας έχει ένα πολύ πλούσιο πολιτιστικό κεκτημένο, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού», είπε ο κ. Κρεμλής.
«Η πρωτοβουλία αυτή αναφέρεται όχι μόνο στα μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO, αλλά και σε όλα τα άλλα μνημεία και την πολιτιστική κληρονομιά των χωρών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Είναι πάνω από τα 110 οι χώρες που συμμετέχουν στην ελληνική πρωτοβουλία. Οι χώρες αυτές θα μας κοινοποιήσουν τα μνημεία τους, ώστε όλα αυτά να ψηφιοποιηθούν, να μπουν σε μια βάση δεδομένων, και να δημιουργήσουμε τις καλές πρακτικές που θα μας επιτρέψουν να τα προστατεύσουμε στο μέλλον και να τα καταστήσουμε ανθεκτικά στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», συνέχισε ο ίδιος.
«Στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα, τη λεγόμενη COP26 που θα πραγματοποιηθεί από 31 Οκτωβρίου μέχρι 12 Νοεμβρίου στη Γλασκόβη, ο πρωθυπουργός μας έχει προσκληθεί από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου και δήλωσε ότι θα παραστεί. Η χώρα μας έχει βάλει τον πήχυ πολύ ψηλά σε ό,τι αφορά στην προστασία του κλίματος. Ο πρωθυπουργός έχει αναλάβει και σε παγκόσμια κλίμακα αλλά και σε επίπεδο ΕΕ πρωτοβουλίες για την προστασία του κλίματος. Επίσης ετοιμάζουμε και νόμο για την κλιματική αλλαγή στη χώρα μας. Η Ελλάδα θα αποκτήσει ένα πολύ σύγχρονο νόμο, που θα μεταφέρει και στη χώρα μας τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ για να προστατεύσει τον πλανήτη μας από την κλιματική αλλαγή, και για να πετύχουμε την κλιματική ουδετερότητα», εξήγησε.
«Ο νόμος ευελπιστούμε ότι θα είναι έτοιμος πριν από την παγκόσμια διάσκεψη της Γλασκόβης, γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου, ώστε να μπορέσουμε να τον παρουσιάσουμε, μαζί με όλους τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει η χώρα μας, όπως η πρόωρη απολιγνιτοποίηση, η ηλεκτροκίνηση, η ενεργειακή αποτελεσματικότητα, και μια σειρά άλλων μέτρων που θα προωθήσουμε και με το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να εξασφαλίσουμε πλήρη συμμόρφωση με τους στόχους που θέτει η ΕΕ και εμείς οι ίδιοι», κατέληξε ο κ. Κρεμλής.