Ελλάδα

Εμβολιασμός: Το απόγευμα ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 15 έως 17 ετών

15.07.2021 | 09:26

Οι νέοι ηλικίας 15 έως 17 ετών θα μπορούν από σήμερα να κλείσουν το ραντεβού για τον εμβολιασμό τους, ενώ την ίδια στιγμή αναμένεται υπουργική απόφαση που θα διευκρινίζει κάποιες λεπτομέρειες για το Covid Free GR.

Όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, υπήρξε μία ουσιαστική τόνωση και εδώ και δύο εβδομάδες έχουν μπει στο σύστημα 433.000 συμπολίτες μας κάθε ηλικιακής ομάδας.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εφήβων, ο κ Γεωργαντάς τόνισε πως πρόκειται για μία εύκολη διαδικασία, η οποία όμως απαιτεί γονική συναίνεση. Ο γονέας θα συνδεθεί στην πλατφόρμα με τους κωδικούς TAXIS NET και θα μπορέσει να κλείσει το ραντεβού για το παιδί του.

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή για την είσοδο στα μαγαζιά

Ήδη από την πρώτη μέρα υπήρξαν πολλές χιλιάδες λήψεις της εφαρμογής Covid Free GR. Αν και η εφαρμογή εξυπηρετεί κυρίως τους καταστηματάρχες, υπήρχαν πολλοί πολίτες που κατέβασαν την εφαρμογή.

Ο κ. Γεωργαντάς δήλωσε πως σήμερα αναμένεται υπουργική απόφαση που θα ξεκαθαρίζει κάποιες αναγκαίες λεπτομέρειες, όπως τις σημάνσεις και τη δυνατότητα που θα έχουν οι καταστηματάρχες ως προς την μετατροπή των χώρων τους σε αμειγώς για εμβολιασμένους ή νοσήσαντες. Όπως ξεκαθάρισε ο ίδιος, μόνο μία φορά είναι δυνατή η αλλαγή του χώρου.

Τι ισχύει για τους τουρίστες

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης τόνισε πως δεν θα υπάρξει διάκριση μεταξύ τουριστών και Ελλήνων. Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες θα μπορούν να εισέρχονται στα καταστήματα έχοντας μαζί τους το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού, ενώ οι πολίτες από άλλες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα είναι «καλυμμένοι», καθώς έχουν γίνει διμερείς συμφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων χωρών οι οποίες επικυρώνουν τον έλεγχο της συμβατότητας των εν λόγω εγγράφων.

Γιατί δεν εμβολιάζονται οι νέοι;

Η πολιτική αναλύτρια Μαριάννα Πυργιώτη έκανε τη δική της εκτίμηση σχετικά με το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμών στην ηλικιακή ομάδα των νέων.

«Θα υπάρχει πάντοτε μία θλιβερή μειοψηφία όλων των ηλικιών, ιδεολογιών και κοινωνικοοικονομικών ομάδων που θα αρνούνται να λειτουργήσουν όπως η πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση, δηλαδή στην πανδημία, θα παίξει ρόλο. Επειδή η κυβέρνηση διαχειρίστηκε με καινοτόμο τρόπο τη διαδικασία του εμβολιασμού και των πιστοποιητικών, ελπίζω και εύχομαι ότι δεν θα έχουμε παρατράγουδα. Μια από τις αίτιες του μεγαλύτερου ποσοστού υπακοής και κοινωνικής ευθύνης οφείλεται στο ότι το κράτος σεβάστηκε τους πολίτες του και υγειονομικά, αλλά και ως προς τη σχέση κράτους – πολίτη».

Παράλληλα, συμπλήρωσε πως οι νέοι παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς κινούνται περισσότερο, άρα η μετάδοση είναι μεγαλύτερη. «Οι νέοι είναι η ομάδα που έχει τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, γιατί δεν φοβάται και έχουν μία λογική αντισυστημική διάθεση», υποστήριξε και τόνισε πως η οικογένεια μπορεί να πείσει τα μέλη της να εμβολιαστούν.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA – ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΗ ΕΚΔΟΣΗ - 15/07/2021

Ελλάδα