Ελλάδα

Η μέθοδος της επιτυχίας για τους αριστούχους της πανδημίας

13.07.2021 | 09:45 Eνσωμάτωση

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega μίλησαν ο Δημήτρης Παπαδόπουλος και η Φραγκίσκα Κυμίνου, δύο νέα παιδιά που κατάφεραν να μην επηρεαστούν από τις δυσκολίες της πανδημίας και να αριστεύσουν στις πανελλαδικές.

«Ήταν σίγουρα μια δύσκολη, ιδιαίτερη εμπειρία, αλλά δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό, είχαμε πρόγραμμα, διαβάσαμε αρκετά, βοηθηθήκαμε και από τους καθηγητές και από την οικογένειά μας, και προσαρμοστήκαμε στις δύσκολες συνθήκες. Εγώ έπιασα 19.300 μόρια και σκέφτομαι το Φυσικό, κυρίως την πυρηνική με πολλές εφαρμογές, στην ιατρική και άλλους κλάδους, δεν ξέρω ακόμα», είπε ο Δημήτρης.

«Έχω βγάλει και εγώ 19.440 μόρια και σκέφτομαι την σχολή των Ηλεκτρολόγων – Μηχανικών του Μετσόβιου και θέλω να ασχοληθώ κυρίως με την πληροφορική», είπε η Φραγκίσκα.

«Τα διαδικτυακά μαθήματα ήταν πολύ δύσκολα και πιο κουραστικά, για αυτό έβγαινα βόλτες για περπάτημα με τους φίλους μου», σημείωσε η ίδια για τις δυσκολίες της καραντίνας, με τον Δημήτρη να σημειώνει ότι «Είχα διάβασμα, αλλά βγαίναμε αρκετές βόλτες και προσπαθούσαμε να ξεφύγουμε».

Σχετικά με το «μυστικό της επιτυχίας» και τα δύο νέα παιδιά συμφώνησαν πως ήταν το συστηματικό διάβασμα αλλά και η στήριξη από τις οικογένειές τους.

«Πιστεύω ότι είναι το συστηματικό διάβασμα όλα τα χρόνια, ο στόχος που είχαμε από την αρχή, αλλά και οι καθηγητές μας, τα φροντιστήρια, η οικογένειά μας, που μας στήριξαν αυτά τα χρόνια. Δεν είναι ατομική αλλά ομαδική προσπάθεια», είπε χαρακτηριστικά η Φραγκίσκα.

«Ήταν σημαντικό να έχουμε ηρεμία στο σπίτι και στήριξη. Οι γονείς σίγουρα έχουν άγχος, αλλά πρέπει να προσπαθούν να μη το δείχνουν στο μαθητή, πιστεύω», είπε από την πλευρά του ο Δημήτρης.

Και τα δύο παιδιά εξέφρασαν την επιθυμία τους να μείνουν στην Ελλάδα, εκφράζοντας ωστόσο τον προβληματισμό τους καθώς το εξωτερικό μοιάζει να τους δίνει περισσότερες ευκαιρίες επαγγελματικής αποκατάστασης.

«Θα ήθελα πολύ να μείνω στην Ελλάδα για αυτό προσπάθησα πολύ για να εξασφαλίσω ότι θα μπω σε μια καλή σχολή. Θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε για να μείνουμε εδώ», είπε η Φραγκίσκα με τον Δημήτρη να σημειώνει ότι «Στην κατεύθυνση που θα ακολουθήσω στο εξωτερικό έχει περισσότερες προοπτικές. Αλλά σίγουρα αν γίνει κάτι καλό στην Ελλάδα, θα ήθελα να μείνω εδώ».

Αναφερόμενα στο θέμα του εμβολίου, τα νέα παιδιά εξήγησαν ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού καθώς θέλουν να πάνε στη σχολή τους από Σεπτέμβρη.

«Έχω κάνει ήδη την πρώτη δόση και πιστεύω ότι ειδικά για εμάς τους νέους είναι ένα σημαντικό μέτρο για να μπορέσουμε να σπουδάσουμε κανονικά», είπε η Φραγκίσκα, με τον Δημήτρη να αναφέρει ότι «Θα εμβολιαστώ μετά τις διακοπές, για τον ίδιο λόγο. Είναι σημαντικό να πάμε στη σχολή».

Τι τους έλειψε, όμως, πιο πολύ, την περίοδο της καραντίνας;

«Μου έλειψε η επαφή με τους καθηγητές και τους φίλους μου. Το να μοιραζόμαστε τη δυσκολία της κατάστασης. Δουλέψαμε πολύ ατομικά φέτος και αυτή ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία της χρονιάς», είπε η Φραγκίσκα.

«Οι βόλτες μας έλειψαν σε μεγάλο βαθμό. Δεν πήγαμε πενταήμερη. Αλλά και γενικότερα μας έλειψε το σχολείο και η επαφή», σημείωσε από την πλευρά του ο Δημήτρης.

Στην εκπομπή μίλησε και ο καθηγητής των δύο παιδιών, κ, Μανώλης Σταυρακάκης.

«Ήμουν καθηγητής τους, τους δίδασκα φυσική εδώ και δύο χρόνια. Είναι εξαιρετικές προσωπικότητες, εξαιρετικά παιδιά. Σίγουρα ήταν δύσκολη εκπαιδευτική χρονιά γιατί το φυσικό μάθημα είναι αναντικατάστατο. Αλλά όλοι συμμορφωθήκαμε και καταφέραμε και τελειώσαμε τη χρονιά επιτυχημένα και τα παιδιά αρίστευσαν», είπε ο κ. Σταυρακάκης.

«Η διαδικασία των πανελλαδικών έχει έντονη κούραση. Ο δάσκαλος πρέπει να είναι δίπλα στα παιδιά. Η απόσταση δημιούργησε ψυχολογικό βάρος σε όλους μας. Καταφέραμε όμως και το ξεπεράσαμε. Ήμουν σίγουρος για αυτά τα παιδιά. Πέρα από τις δυσκολίες που περάσαμε όλοι, ήξερα ότι ήταν παιδιά προσηλωμένα στους στόχους τους. Δούλευαν. Ποτέ μου δεν είδα μαθητή που διάβασε να μην μπει στη σχολή που ήθελε», πρόσθεσε ο ίδιος.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega – Καλοκαιρινή Έκδοση - 13/07/2021