Ελλάδα

Φωτοβολταϊκά σε στέγες: Παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος στο σπίτι

11.07.2021 | 14:00 Eνσωμάτωση

Στην αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κάνουμε ήδη σημαντικά βήματα. Το ενδιαφέρον των πολιτών είναι αυξημένο για επένδυση και κατασκευή φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες των σπιτιών τους. Σήμερα, μάλιστα, αποτελούν την πιο δημοφιλή χρήση της ηλιακής τεχνολογίας, κι αυτό γιατί η εγκατάσταση τους έχει άμεσο αποτέλεσμα στην εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας, ευνοώντας το περιβάλλον.

Φωτοβολταϊκά σε στέγες. Αυτονομίας, αυτοπαραγωγής ή με ταρίφα.

Τα αυτόνομα φωτοβολταϊκά μπορούν να τοποθετηθούν σε σπίτια και λειτουργούν χωρίς σύνδεση με το δίκτυο, παράγοντας ρεύμα από τον ήλιο. Η ηλεκτροδότηση του σπιτιού είναι πλέον εφικτή χωρίς να εξαρτάται από τις εταιρείες παροχής ρεύματος. Οι ένοικοι μπορούν όση ενέργεια παράγουν τόση να καταναλώσουν.

Τα φωτοβολταϊκά αυτοπαραγωγής σε στέγες από την άλλη είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο και με εταιρίες παροχής ρεύματος. Η ενέργεια που παράγεται από τον ήλιο αφαιρείται από την καταναλισκόμενη ενέργεια, με συμψηφισμό. Με αυτόν τον τρόπο ο ιδιώτης πληρώνει μόνο τη διαφορά της ενέργειας που έχει καταναλώσει από αυτήν που έχει παραχθεί.

Τα φωτοβολταϊκά με ταρίφα μπορούν να τοποθετηθούν σε σπίτια που δεν είναι μόνιμες κατοικίες και έχουν πρόσβαση στο δίκτυο. Θέλουν ωστόσο ειδική άδεια στον ΔΕΔΔΗΕ και η ενέργεια που παράγουν πωλείται στην εταιρεία παροχής ρεύματος.

Σε κάθε περίπτωση η χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων αποτελεί μια οικονομική και οικολογική λύση.

Videos & Απoσπάσματα από Eco Γεγονότα - 11/07/2021