Υγεία

Ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων & εφιαλτικές προβλέψεις: «Μπορεί να πάμε και στα 18.000 κρούσματα – Θα έχουμε και απώλειες νέων ανθρώπων»

11.07.2021 | 09:47 Eνσωμάτωση

Η «έκρηξη» των κρουσμάτων και τα σενάρια περί περαιτέρω δραματικής αύξησης φέρνουν ανησυχία σε κυβέρνηση και ειδικούς, την ώρα που αναμένονται οι ανακοινώσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό, και ενώ η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με τη μετάλλαξη Δέλτα να απειλεί την ελευθερία μας.

Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν σχετικά οι κ.κ. Γιώργος Μπουλμπασάκος, διευθυντής της πνευμονολογικής κλινικής του Ευαγγελισμού, και Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καθηγητής Φαρμακολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

«Αν δε σβήσουμε τις “φωτιές” μπορεί να πάμε και στα 18.000 κρούσματα»

Σχολιάζοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας «Το Βήμα», στο οποίο παρουσιάζεται έρευνα του καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, που κάνει πρόβλεψη για «άλμα» στα 18.000 κρούσματα, ο κ. Μπουλμπασάκος είπε ότι «Έχουν ανάψει πολλές μικρές “φωτιές” σε όλη την επικράτεια. Αν δεν σβήσουμε αυτές τις εστίες, μπορεί να πάμε και σε αυτά τα νούμερα που λέει ο έγκυρος κ. Σαρηγιάννης. Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, είναι μπροστά μας. Είμαστε σε κρίσιμο στάδιο και πρέπει να δούμε πώς θα σβήσουν αυτές οι “φωτιές”. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν συγκεντρώσεις κρουσμάτων σε όλη την Ελλάδα».

«Σε λίγες ημέρες ξεκινούν τα πανηγύρια. Θα επιτραπούν; Δε γίνεται πανηγύρι με καθήμενους, ούτε γίνεται να ελεγχθούν. Θα πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά ότι δεν μπορούμε φέτος να πάμε σε αυτή τη μορφή διασκέδασης. Και σε άλλους χώρους διασκέδασης όπου υπάρχουν πάνω από 200 άτομα, δεν μπορεί να μην είναι ελεγχόμενη η κατάσταση. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά. Το θέμα είναι να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας. Αν υπάρξει μεγάλη κινητικότητα σε όλη τη χώρα, το σύστημα θα δεχτεί πίεση και δεν ξέρω αν θα αντέξει. Το πρόβλημα είναι και στα περιφερειακά συστήματα υγείας. Εκεί είναι ακόμα μεγαλύτερο το πρόβλημα», συνέχει ο ίδιος.

«Ναι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών – Δεν έχουμε δικαίωμα να βλάψουμε τους ασθενείς»

Αναφερόμενος στο θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών και εν αναμονή των σχετικών ανακοινώσεων, ο κ. Μπουλμπασάκος είπε ότι «Εγώ είμαι υπέρ της υποχρεωτικότητας στον εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε χώρους φροντίδας ηλικιωμένων. Δεν έχουμε δικαίωμα να βλάψουμε τους ασθενείς που προσέρχονται στα νοσοκομεία. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν είναι απειλητική. Αλλά πρέπει να προσέξουμε την κινητικότητα των νεαρών, και το ότι έχουμε ανθρώπους άνω των 60 ετών με υποκείμενα νοσήματα που δεν έχουν εμβολιαστεί».

Η πορεία των εμβολιασμών

«Πρέπει να εμβολιαστούν άλλα τρία εκατ. συμπολίτες μας ενήλικες, για να φτάσουμε πάνω από το 80% που είναι το επιθυμητό επίπεδο. Δε βλέπω να προλαβαίνουμε να το κάνουμε αυτό μέσα στο καλοκαίρι. Αλλά ελπίζω να ανανεωθεί τώρα το ενδιαφέρον του κόσμου και να πάει να εμβολιαστεί. Εμβόλια υπάρχουν, άρα είναι στο χέρι μας», εξήγησε από την πλευρά του ο κ. Μανωλόπουλος για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα.

«Πρέπει να τηρήσουμε πιο αυστηρά τα μέτρα λόγω της μετάλλαξης Δέλτα»

«Με το στέλεχος Δέλτα αυξάνεται η πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος. Και διπλή μάσκα μπορεί να χρειάζεται και μεγαλύτερη απόσταση. Πρέπει τα μέτρα να τα τηρήσουμε πιο αυστηρά αφού η μετάλλαξη αυτή είναι πάρα πολύ μεταδοτική», εξήγησε ο κ. Μανωλόπουλος.

Πόσο, όμως, κινδυνεύουν όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους;

«Αυτοί που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, έχουν πολύ μικρή πιθανότητα να μολυνθούν, είναι περίπου 10% πιθανότητα σε σχέση με τον ανεμβολίαστο, και αντίστοιχα μικρή πιθανότητα της τάξης του 10% να μολύνουν κάποιον άλλο, αν έχουν ήδη μολυνθεί. Ακόμα και αν κολλήσουν, δεν υπάρχει ουσιαστικά πιθανότητα να πάνε στο νοσοκομείο. Ο εμβολιασμός διασφαλίζει ότι δε θα βρεθεί κάποιος στις ΜΕΘ», είπε ο κ. Μανωλόπουλος.

«Αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα, θα έχουμε απώλειες νέων»

Η εξέλιξη της πανδημίας αφορά και στους νέους, εξήγησε ο κ. Μπουλμπασάκος, αφού αν πάμε σε χιλιάδες κρούσματα, θα έχουμε απώλειες και σε μικρότερες ηλικίες.

«Οι νεαροί νοσούν πιο ελαφριά αλλά αν έχουμε χιλιάδες κρούσματα σίγουρα θα έχουμε νοσηλείες και στις μικρές ηλικίες, αλλά και απώλειες. Υπάρχουν και νέοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα. Οι νέοι θα μεταφέρουν και στην οικογένεια τον ιό. Πρέπει να τονίσουμε τη συλλογική ευθύνη που πρέπει να έχουν οι νέοι, και η συλλογική ευθύνη δεν εξαγοράζεται με voucher», είπε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για τις ηλικίες 15-17 ετών με συναίνεση του γονέα, ο κ. Μανωλόπουλος σημείωσε ότι «Είναι λογικό να έχουν την ευθύνη οι γονείς σε αυτές τις ηλικίες. Προτείνω στους γονείς να πάρουν την απόφαση και να προτρέψουν τα παιδιά τους να εμβολιαστούν, για να δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας, αλλά και για να προστατεύσουν το παιδί από την πιθανότητα να νοσήσει, και για να μπορέσει να συμμετάσχει στις εκπαιδευτικές και άλλες διαδικασίες που θα αρχίσουν από Σεπτέμβρη».

Τέλος, σχετικά με ο ενδεχόμενο τρίτης δόσης του εμβολίου για τους υγειονομικούς, ο ίδιος είπε ότι το θέμα είναι υπό συζήτηση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει μέσα στους επόμενους μήνες.

Videos & Απoσπάσματα από Mega Σαββατοκύριακο - 11/07/2021