Υγεία

Κορωνοϊός: Υπό την σκιά της μετάλλαξης «Δέλτα» η χώρα

09.07.2021 | 16:44 Eνσωμάτωση

Έντονη είναι η ανησυχία τόσο των ειδικών όσο και της κυβέρνησης σχετικά με την αυξητική πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Η μετάλλαξη Δ πολιορκεί την χώρα και οι επόμενες ώρες θα είναι κρίσιμες για σημαντικές αποφάσεις όπως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, ποιους θα αφορά και πότε θα ξεκινήσει αλλά και για την λειτουργεία χώρων εστίασης πιθανόν μόνο για εμβολίασμένους.

Στην χώρα μας 12 περιοχές είναι στο στόχαστρο της υπερμεταδοτικής Δ ενώ υπήρξαν και 4 εισαγόμενα κρούσματα στο αεροδρόμιο.
Ηράκλειο Κρήτης (58)
Αττική (39)
Θεσσαλονίκη (5)
Λέσβος (4)
Ρέθυμνο (3)
Πάρος (2)
Λάρισα (1)
Εύβοια (1)
Αχαΐα (1)
Κορινθία (1)
Χαλκιδική (1)
Αργολίδα (1)
Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (4)

Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν πως στρόχος της Δ είναι κυρίως νεοι Ελληνες που είναι ανεμβολιαστοι το 70% των περιστατικών που ανιχνεύθηκε η μετάλλαξη Δέλτα είναι μικρότεροι των 40 ετών, το 84% είναι Ελληνες και το 5-6% Ρώσοι επισκέπτες.

Τις πρώτες 7 μέρες του Ιουλίου 5,352 νέοι 18-39 ετών βρέθηκαν θετικοί στον ιο και 1233 παιδιά έως 17 ετών.

Εφιαλτική είναι η πρόβλεψη που κάνει με αυτά τα δεδομένα ο καθηγητής Tzaνάκης για 3000 κρούσματα ημερησίως

Ενώ άλλα μαθηματικά μοντέλα δεν αποκλείουν τοι εφιαλτικό σεν’αριο των 3700 κρουσμάτων στην κορύφωση του 4ου κύματος του κορωνοϊού μέσα στον Αύγουστο Περιοχές όπως η Κρήτη, στις οποίες κυριαρχεί η ινδική μετάλλαξη, βρίσκονται σε δεινή θέση, την ώρα που η τουριστική περίοδος έχει ανοίξει για τα καλά.

Θετικό από την άλλη είναι πως οι εμβολιασμοί προχωράνε λίγο καλύτερα καθώς η μετάλλαξη Δ κάνει πολλούς να το ξανασκεφτούν ενώ και η εκκλησία δίνει δυναμικό παρών στην εκστρατεία

Στην μάχη για το τείχος ανοσίας εναντι της Δ μπαίνει και η συνέργεια των εταιρειών pfizer biontech με στόχο να φτιάξουν ένα υπερεμβόλιο που θα καταπολεμήσει την παγκόσμια απειλή της μετάλλαξης Δ με μια τρίτη δόση.

Το τωρινό εμβόλιο παραμένει περίπου 95% αποτελεσματικό κατά της σοβαρής νόσου από οποιαδήποτε παραλλαγή. Μερικές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει συζητήσεις με την εταιρεία για να χορηγήσουν ενισχυτικές δόσεις . Η έξτρα τρίτη δόση είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους ηλικιωμένους.

Από την άλλη πάντως οι υγειονομικές Αρχές του Ισραήλ εκτίμησαν ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου Pfizer/BioNTech παρέχουν προστασία μόνο 64% κατά της Δέλτα για να νοσήσει κανείς αλλά εχει προστασία 93% για να μην αναπτυξει κάποιος σοβαρή λοίμωξη. Όμως άλλες μελέτες που έχουν συμπεράνει ότι το εμβόλιο είναι πολύ αποτελεσματικό έναντι όλων των παραλλαγών.

Οι εκτιμήσεις ειδικών αναφέρουν ότι ο Ιούλιος θα βγει με μεγάλο αριθμό μολύνσεων, θα κυμαίνονται γύρω στις 2-2.500 κρούσματα. Αυτό που τους ανησυχεί είναι το ποσοστό των ανεμβολίαστων κυρίως στους άνω των 50 ετών.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 09/07/2021