Οικονομία

Έρευνα: Πώς «βλέπουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέτρα στήριξης, εργασιακό και πτωχευτικό κώδικα

07.07.2021 | 07:54 Eνσωμάτωση

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα πραγματοποίησε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών αναφορικά με το πως βλέπουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, αλλά πώς σχολιάζουν το νέο εργασιακό νόμο και το νέο πτωχευτικό κώδικα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 66% των επιχειρήσεων εκτιμά ότι τα μέτρα στήριξης δεν βοήθησαν ικανοποιητικά, ενώ το 31% υποστηρίζει ότι βοήθησαν ικανοποιητικά. Ταυτόχρονα, το 75% των επιχειρήσεων κάνει λόγο ότι η πανδημία προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις επιχειρήσεις, ενώ το 24% εκτιμά μικρότερες ζημιές.

«Η εστίαση και ο τουρισμός στηρίχθηκαν. Το λιανεμπόριο όμως δεν πήρε ούτε ένα ευρώ. Είναι ο κλάδος που υπέστη την μεγαλύτερη ζημιά. Δεν λειτούργησε την χειμερινή περίοδο καθόλου, απαξιώθηκαν τα εμπορεύματά του. Υπάρχουν κλάδοι που δεν βοηθήθηκαν και έχουν αβέβαιο μέλλον» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα ΜΕΓΑ» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Πτωχευτικός Κώδικας

Για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, το 53% κάνει λόγο το νέο πλαίσιο απειλεί με πτώχευση (απώλεια α’ κατοικίας), το 22% πιστεύει ότι δεν απειλεί, ενώ ένα 45% επισημαίνει ότι δεν είναι καλή ρύθμιση η αφαίρεση του ακινήτου του.

«Ανησυχούν όσοι έχουν προβλήματα και μπαίνουν στον Πτωχευτικό. Φαίνεται δυσβάσταχτο να πληρώνουν 12 χρόνια νοίκι και μετά να πρέπει να αγοράσουν την πρώτη κατοικία τους» σημείωσε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Όσον αφορά στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου σημείωσε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι υπέρ όλων των ρυθμίσεων που είναι θετικές για τους εργαζόμενους. Η διαφωνία τους είναι για την διευθέτηση εργασίας».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 07/07/2021