Ελλάδα

Αποζημίωση 270.000 ευρώ στην οικογένεια 29χρονου που έχασε τη ζωή του το 2017

06.07.2021 | 20:29 Eνσωμάτωση

Η πρώτη δικαίωση των θυμάτων έρχεται με απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, που επιδίκασε 270.000 ευρώ για τον απρόσμενα τραγικό θάνατο 29χρονου, ο οποίος πνίγηκε όταν χείμαρρος παρέσυρε το αυτοκίνητό του κι ενώ οδηγούσε για τη δουλειά του.

Το διοικητικό Πρωτοδικείο «είδε» με την απόφαση του βαρύτατες ευθύνες της Περιφέρειας Αττικής, της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Ελληνικής Αστυνομίας για την τραγωδία του 2017.

«Το δικαστήριο έκρινε ότι υπήρξαν σοβαρότατες παραλείψεις…Δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, δεν είχαν γίνει τα αναγκαία έργα με αποτέλεσμα οι πλημμύρες αυτές να εκδηλωθούν με σφοδρότητα. Κρίθηκε ότι υπήρξε υπαιτιότητα του ελληνικού δημοσίου» σημείωσε ο δικηγόρος της οικογένειας του 29χρονου Παναγιώτης Μπιτσαξής.

Οι παραλείψεις των οργάνων του δημοσίου αποτυπώνονται στο σκεπτικό της απόφασης.

Σύμφωνα με το διοικητικό Πρωτοδικείο:

– Η Περιφέρεια Αττικής παρέλειψε να διενεργήσει αντιπλημμυρικά έργα και διευθετήσεις στα ρέματα Σούρες και Αγία Αικατερίνη.
– Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας δεν ενημέρωσε τους πολίτες
– Η Ελληνική Αστυνομία δεν εκπόνησε σχέδιο αντιμετώπισης κινδύνου, δεν διενήργησε προληπτικό έλεγχο του οδικού δικτύου και δεν διέταξε διακοπή της κυκλοφορίας.

«Πιλότος» για την τραγωδία στο Μάτι;

Νομικοί εκτιμούν ότι αυτή η απόφαση ενδεχομένως ν’ αποτελέσει πιλότο και για την επιδίκαση αποζημιώσεων στους συγγενείς των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι.

«Είναι ένας πλοηγός, εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες του δημοσίου, εφόσον διαπιστωθούν ευθύνες των υπηρεσιών και στην πυρκαγιά στο Μάτι και στις άλλες περιπτώσεις, τα συμπεράσματα θα κινηθούν στην ίδια κατεύθυνση» πρόσθεσε ο κ. Μπιτσαξής.

Στο μεταξύ, η δίκη των 21 κατηγορουμένων για την τραγωδία στην Μάνδρα, αναμένεται από τον Σεπτέμβριο του 2021, να μπει στην τελική της ευθεία και ενδεχομένως μέχρι τα τέλη του έτους να έχει εκδοθεί η απόφαση.

Videos & Απoσπάσματα από ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - 06/07/2021