Υγεία

Ανησυχία των ειδικών για τη μετάλλαξη «Δέλτα» – Αθηνά Λινού στο MEGA

29.06.2021 | 07:50 Eνσωμάτωση

«Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει.», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού σχολιάζοντας την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα που έχει φέρει ανησυχία στους επιστήμονες.

«Πρόκειται για μια μετάλλαξη πολύ μεταδοτική», σημείωσε, ενώ αναφορικά στο παράδειγμα του Ισραήλ τόνισε ότι μπορεί να επηρεάζει ίδιο αριθμό εμβολιασμένων κι ανεμβολίαστων, αλλά οι ανεμβολίαστοι είναι πολύ λίγοι.

«Γνωρίζουμε ότι είναι ένα εξαιρετικά μεταδοτικο στέλεχος, τουλάχιστον διπλάσιο από το αρχικό.Κινδυνεύουν κυρίως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να νοσήσουν. Θα λέγαμε οτι είναι ίσως πιο επιθετικό γιατί εισάγεται στα νοσοκομεία μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων από αυτούς που νοσούν σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα», εξήγησε.

Εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστική για την προστασία των εμβολιασμένων απέναντι στο νέο στέλεχος. Συγκεκριμένα ανέφερε πως: «Για ένα μεγάλο ποσοστό των εμβολιασμένων προστατεύτει πλήρως και για ένα μικρότερο προστατεύει πλήρως ως προς τη σοβαρή νόσηση.Ένα 80% με τα mRNA εμβόλια και ένα 60% από τα υπόλοιπα εμβόλια προστατεύεται πλήρως ώστε να μην κολλήσει.»

Ερωτηθείσα για το κίνητρο που δίνεται από την κυβέρνηση στους νέους 18-25 προκειμένου να εμβολιαστούν, σημείωσε: «Κάθε κίνητρο είναι χρήσιμο. Δίνεται αυτό το ποσό μετά την πρώτη δόση κι αυτό με ανησυχεί, γιατί η πρώτη δόση δεν προστατεύτει παραπάνω από 30%. Έπρεπε να περιμένουμε να δώσουμε τα χρήματα στα παιδιά 15 μέρες μετά τη δεύτερη δόση.»

«Είναι επικίνδυνο να ενθαρρύνουμε τα παιδιά να απολαύσουν πράγματα στις διακοπές τους χωρίς να είναι ασφαλή.», πρόσθεσε.

«Είναι μεγάλο λάθος να μην γίνεται η δεύτερη δόση. Αυτό το λάθος έγινε στη Βρετανία. Έκαναν σε πολλούς ανθρώπους την πρώτη δόση, άργησαν τη δεύτερη και τους πρόλαβε η μετάλλαξη.», τόνισε ενώ σχετικά με το Ισραήλ ανέφερε πως υπάρχει έξαρση αλλά όχι τόσο μεγάλη. «Έχουν κρούσματα και βιάζονται να προστατευτούν κι από αυτά παίρνοντας μέτρα, κι αυτό είναι ένα παράδειγμα και για εμάς.»

Η κυρία Λινού επικαλέστηκε και μια μελέτη που δημοσιεύετηκε στο Nature που ανέφερε πως η ανοσία κρατάει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δίνοντας έτσι απάντηση στο ερώτημα αν χρειάζεται τρίτη δόση.

«Για ένα φουστάνι κρεμασμένο… για την αριστερή μου πλευρά»

Η κάμερα του MEGA και η Δέσποινα Σωτηροπούλου Αντιδήμαρχος Ισότητας Τρίτης Ηλικίας Νίκαιας Άγ. Ι. Ρέντη βρέθηκαν στη Νίκαια.

Αύριο Τετάρτη, 30 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ στο Δημοτικό Κηποθέατρο Νίκαιας θα γίνει μια εκδήλωση με αφορμή το τελευταίο βιβλίο της Αντιδημάρχου και δημοσιογράφου Δέσποινας Σωτηροπούλου «Η Αριστερή μου πλευρά».

Οι γυναίκες της Τρίτης Ηλικίας, μέλη των ΚΑΠΗ, παρέδωσαν 100 φορέματα εκ των οποίων τα 50 επεξεργάστηκαν από τους υπαλλήλους των ΚΑΠΗ κι έγιναν έργα τέχνης, φορέματα κατά της βίας των γυναικών και θα κρεμαστούν στον περιβάλλοντα χώρο του Κηποθεάτρου συμβολίζοντας τη σιωπή και τις μορφές της.

«Πρέπει να σπάσει η σιωπή, πρέπει να σπάσει η βία. Να μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε βασικές αξίες που είναι η ισότητα όλων των ανθρώπων. Και αυτή μεταξύ των δύο φύλων, αλλά και κάθε άλλη. Έχουμε πολλά θέματα ανισότητας. Να σπάσει και ο τρόπος που μεγαλώνουμε εμείς οι μαμάδες τα παιδιά μας. Να μεγαλώνουμε ισότητα αγόρια και κορίτσια», ανέφερε σχετικά η κυρία Λινού.

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 29/06/2021