Υγεία

Συναγερμός με την εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα» – Τι λένε οι ειδικοί

26.06.2021 | 10:07 Eνσωμάτωση

Στο «MEGA Σαββατοκύριακο» και τους Στέλλα Γκαντώνα και Ντίνο Σιωμόπουλο μίλησαν η κυρία Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής ΕΚΠΑ και ο κ. Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας ΕΚΠΑ

Στο επίκεντρο της Επιτροπής των Ειδικών του υπουργείου Υγείας βρίσκεται η μετάλλαξη Δέλτα, εξαιτίας της υψηλής μεταδοτικότητάς της, ιδίως σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη. Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα, η εν λόγω μετάλλαξη θα γίνει κυρίαρχη στην Ευρώπη μέσα στον Αύγουστο.

Μιλώντας σχετικά η κυρία Ψαλτοπούλου ανέφερε ότι «τα δεδομένα που έχουμε από το Ισραήλ μας δείχνουν ότι στο Ισραήλ που είναι στο 80% εμβολιασμένοι καποια περιστατικά της μετάλλαξης είναι σε εμβολιασμένους πολίτες, κάποια είναι σε ανεμβολίαστους δηλαδή άτομα κάτω των 30 και ανήλικους. Ζητούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους και προσοχή».

«Η σκέψη που έχουμε με τα ως τώρα δεδομένα λένε ότι αν είμαστε εμβολιασμένοι και με δύο δόσεις μπορεί να νοσήσουμε αλλά μειώνουμε την πιαθνότητα βαριάς νόσησης και νοσηλείας. Υπάρχει ακόμα και η μετάλλαξη Δέλτα + που υπάρχει σε Πορτογαλία, Βρετανία και Ελβετία είναι ακόμα πιο προχωρημένο στέλεχος και προκαλεί μια ανησυχία.»

Ο κ. Θωμαϊδης ανέφερε ότι το ιικό φορτίο στα λύματα είναι σε χαμηλά επίπεδα. «Η διασπορά παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Θα φανεί στα λύματα αν υπάρξει διασπορά. Πέρυσι τα πρώτα θετικά δείγματα στα λύματα εμφανίστηκαν τον Ιούλιο. Είναι πολύ πιθανό μέσα στον Αύγουστο, από Σεπτέμβριο να δούμε αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα, ωστόσο, αυτή η διάδοση αφορά κυρίως τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί. Τον Αύγουστο ίσως υπάρξει χαλάρωση στον εμβολιασμό.», τόνισε.

«Ο ΠΟΥ θέτοντας σε όλους την ενημέρωση για τη μετάλαξη Δελτα σε χώρες που υπάρχει διάδοση της μετάλλαξης ζητησε να φορούν μάσκες παντού. Αν τοπικά αρχίσει να πολλαπλασιάζεται τότε μπορεί να υπάρξει τοπικό lockdown.», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας.

Με τον κ. Θωμαϊδη να στέκεται στο έργο του δικτύου επιδημιολογίας που επιτρέπει «να δούμε πριν γίνει μεγάλη εξάπλωση ποιο είναι το στέλεχος που επικρατεί».

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 26/06/2021