Ελλάδα

Η μετάλλαξη Δέλτα «καλπάζει» και προκαλεί ανησυχία – Στο τραπέζι τοπικά lockdown όπου δεν προχωρούν οι εμβολιασμοί

25.06.2021 | 16:45

Μέχρι τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα επικρατήσει και στη χώρα μας εκτιμούν οι ειδικοί με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι στιγμής να ανέρχονται στα 29.

«Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι ο ιός θα έρθει και στη χώρα μας και θα εγκατασταθεί πάρα πολύ σύντομα. Είμαστε αναγκασμένοι να έχουμε τα σύνορα μας ανοιχτά», είπε ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Με την τουριστική περίοδο να έχει ανοίξει για τα καλά, το Ηράκλειο Κρήτης συγκεντρώνει τα περισσότερα κρούσματα της συγκεκριμένης παραλλαγής. Ακολουθεί η Αττική και η Θεσσαλονίκη με 5 και 2 αντιστοίχως ενώ από 1 το «Ελευθέριος Βενιζέλος», η Αχαΐα και η Κορινθία.

Μέχρι τέλος του Αυγούστου προφανώς θα είναι το κυριαρχούν στέλεχος.

Η νέα μετάλλαξη είναι έως και 60% πιο μεταδοτική από τη βρετανική με τα κρούσματα να αφορούν κυρίως νέους και παιδιά.

Ποσοστά της τάξης του 70-75% δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν ανοσία στην κοινότητα έναντι της παραλλαγής Δέλτα. Πρέπει περισσότεροι από το 82% των ενηλίκων να έχουν είτε φυσική ανοσία επειδή κόλλησαν είτε επίκτητη λόγω των εμβολιασμών.

Στο τραπέζι τοπικά lockdown

Αυτό εξηγεί την έξαρση στο Ηράκλειο Κρήτης με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού που δεν ξεπερνούν το 25,6%.

Στην Κύθνο, οι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχονται στο υψηλό ποσοστό του 70%, στη Μύλο στο 62%, στη Λευκάδα στο 45%.

«Οι περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη πολύ πιθανόν για να μην πούμε σίγουρα θα έχουν πρόβλημα. Είναι πολύ πιθανό να δούμε τοπικά lockdown», δήλωσε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος ΕΟΔΥ.

Ασπίδα στη μετάλλαξη το εμβόλιο

Λύση για τη μετάλλαξη δέλτα είναι μόνο το εμβόλιο λένε οι ειδικοί. Εμβολιασμένοι με Pfizer είναι προστατευμένοι σε ποσοστό 96% από σοβαρή λοίμωξη και εισαγωγή στο νοσοκομείο και με AstraZeneca, σε ποσοστό 92%.

Όταν μιλάμε για ήπια νόσηση, το Pfizer προστατεύει 88% και το Astrazeneca 60%.

«Έχουμε μια μείωση σε όλα τα εμβόλια στην αποτελεσματικότητα τους. Μπορεί το εμβόλιο να μας προστατεύσει κατά 65% από τη σοβαρή νόσηση όχι 100%. Υπάρχει ένα 35% να νοσήσουμε ακόμα κι αν είμαστε εμβολιασμένοι».

Για το μονοδοσικό Johnson & Johnson και το Moderna, δεν έχουν διενεργηθεί ακόμη μελέτες για την αποτελεσματικότητα τους.

Η μετάλλαξη Δέλτα απειλεί την επιστροφή στην κανονικότητα

Με την μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται, ο κίνδυνος είναι μεγάλος για τους ανεμβολίαστους και ατελώς εμβολιασμένους.

Εάν δεν φτάσουμε το 82% στον εμβολιασμό των ενήλικων μέχρι τον Αύγουστο, τότε κάνεις δεν θα μπορεί να αποκλείσει ένα τέταρτο κύμα πανδημίας από το φθινόπωρο και είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιστρέψουν τα μέτρα εάν υπάρχου περιοχές όπου  υπάρχει διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα.

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 25/06/2021

Ελλάδα