Ελλάδα

Τα προβλήματα στη διαχείριση των σκουπιδιών στα νησιά & πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν

20.06.2021 | 14:01

Στην εκπομπή Eco Γεγονότα μίλησε ο γενικός διευθυντής της WWF Ελλάς, Δημήτρης Καραβέλλας, αναφορικά με τα προβλήματα στη διαχείριση των σκουπιδιών στα νησιά και πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν.

«Το πρόβλημα στα νησιά είναι μεγάλο, και έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Το πρώτο είναι ότι στα νησιά αυτά υπάρχει το στοιχείο της εποχικότητας. Τους θερινούς μήνες η παραγωγή των σκουπιδιών πολλαπλασιάζεται, ενώ και η σύνθεση των σκουπιδιών είναι διαφορετική καθώς έχουμε περισσότερα πλαστικά. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτά τα νησιά υπάρχει πολλές φορές σημαντική έλλειψη υποδομών και οργάνωσης για πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση. Είναι ελάχιστα αυτή τη στιγμή τα νησιά που έχουν ένα λειτουργικό σύστημα ανακύκλωσης. Τέλος, πολλά από αυτά τα νησιά δεν έχουν χώρους για υγειονομική ταφή, ακόμα και σήμερα. Αυτά είναι ορισμένα από τα χαρακτηριστικό που δημιουργούν το πρόβλημα με τα σκουπίδια στα νησιά, το οποίο ζούμε εδώ και πολλά χρόνια», σημείωσε ο κ. Καραβέλλας.

Σχετικά με το ποια θα μπορούσε να είναι η λύση, ο ίδιος τόνισε ότι «Δεν είναι πράγματα απίθανα να γίνουν. Σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί, ενώ το ίδιο ισχύει και για κάποια νησιά στην Ελλάδα, όπως τους Λειψούς. Θα έπρεπε να γίνει άμεση εφαρμογή του μέτρου “πληρώνω όσο πετάω”, να βοηθηθούν οι δήμοι για να οργανώσουν υπηρεσίες ανακύκλωσης υψηλής ποιότητας με συλλογή πόρτα – πόρτα, να γίνει συντονισμένη προσπάθεια για να στραφούμε σε υπηρεσίες και προϊόντα που επαναχρησιμοποιούνται. Ακόμα, πρέπει σε τοπικό επίπεδο να αναθεωρηθούν τα σχέδια διαχείρισης αποβλήτων ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα απόβλητα, και τέλος είναι σημαντικό να προχωρήσουν καμπάνιες ενημέρωσης κατοίκων και επισκεπτών ώστε να καταλάβουμε ότι έχουμε όλοι ένα ρόλο σε αυτό».

Videos & Απoσπάσματα από ECO ΓΕΓΟΝΟΤΑ - 20/06/2021

Ελλάδα