Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ξηρασίας και Ερημοποίησης ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών τόνισε πως πάνω από 100 χώρες του κόσμου πλήττονται σοβαρά από τη μετατροπή των εύφορων εδαφών σε έρημο, όταν στην Ελλάδα το ένα τρίτο των εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο ερημοποίησης.
Προειδοποίησε μάλιστα πως η λειψυδρία μπορεί να προκαλέσει μια επιπλέον παγκόσμια κρίση.
Η ξηρασία κινδυνεύει να γίνει η επόμενη πανδημία και δεν υπάρχει εμβόλιο να τη θεραπεύσει.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθώς η έλλειψη νερού και η ξηρασία μπορεί να προκαλέσουν καταστροφή σε μια κλίμακα ανάλογη της πανδημίας του κορωνοϊού με τους κινδύνους να αυξάνονται ραγδαία καθώς αυξάνεται η παγκόσμια θερμοκρασία.
Σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, περίπου 130 χώρες μπορεί να αντιμετωπίσουν έναν μεγαλύτερο κίνδυνο ξηρασίας αυτόν τον αιώνα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Άλλες 23 χώρες θα αντιμετωπίσουν ελλείψεις νερού λόγω της πληθυσμιακής αύξησης, ενώ 38 χώρες θα επηρεαστούν και από τα δυο.
Αν κοιτάξετε απλά αυτούς τους αριθμούς, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός χωρών που θα εκτεθούν στην ξηρασία. Γι’αυτό είναι ένα παγκόσμιο ζήτημα, όπως μια πανδημία.
Η ξηρασία, όπως ένας ιός, τείνει να διαρκεί πολύ καιρό, έχει ευρεία γεωγραφική έκταση και προκαλεί εκτεταμένη ζημιά.
Ήδη οι ξηρασίες έχουν προκαλέσει οικονομικές απώλειες τουλάχιστον 124 δισεκ. δολαρίων και έχουν πλήξει περισσότερους από 1,5 εκατ. ανθρώπους τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.