Υγεία

AstraZeneca: «Τις πταίει» για το αλαλούμ με τα όρια ηλικίας

18.06.2021 | 09:24 Eνσωμάτωση

Αλαλούμ έχει προκληθεί μετά την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ώστε να αποφεύγονται στους κάτω των 60 ετών οι εμβολιασμοί με AstraZeneca, εμβόλιο που τους περασμένους μήνες χορηγήθηκε στις ηλικίες 30-39.

Μάλιστα, πολλοί αναμένεται προσεχώς να κάνουν τη δεύτερη δόση, κάτι που ενέτεινε περισσότερο την ανησυχία τους για το αν θα το κάνουν εκ νέου με AstraZeneca ή αν θα μπορούν να επιλέξουν νέο εμβόλιο.

Μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ, Αντώνης Γούλας, έκανε λόγο ότι η Επιτροπή ακολουθεί τα δεδομένα.

«Δεν είμαστε ούτε οι πρώτοι ούτε οι τελευταίοι που κάναμε τέτοιες αλλαγές στα όρια ηλικίας» σημείωσε, λέγοντας ότι αυτό συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με το AstraZeneca.

«Τα δεδομένα αλλάζουν. Είμαστε μικρή χώρα με μικρό πληθυσμό που σημαίνει ότι έχουμε μικρότερο αριθμό περιστατικών με covid και ανάλογο ποσοστό ανεπιθύμητες ενέργειες. Αυτό που κοιτάμε πάντα είναι το ισοζύγιο οφέλους. Όταν δεν έχουμε αρκετά τέτοια περιστατικά, ανεπιθύμητων ενεργειών,  συνεχίζουμε την χορήγηση. Εξακολουθούμε να μην έχουμε πολλά περιστατικά ανεπιθύμητων παρανεργειών. Αλλά και τα λίγα περιστατικά οφείλουν το σεβασμό μας» πρόσθεσε.

Τέλος, υποστήριξε ότι ο κίνδυνος για ανεπιθύμητες ενέργειες με την δεύτερη δόση, «αφού δεν έχει εκδηλωθεί με την πρώτη, είναι εξαιρετικά μικρός».

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 18/06/2021