Υγεία

Κορωνοϊός: Στο προσκήνιο το Johnson & Johnson – Προβληματισμένοι οι πολίτες

17.06.2021 | 17:50

«Εμβόλιο για την ηλικία μου είναι το Johnson αλλά είμαι πολύ προβληματισμένος με όλα αυτά που ακούμε στο διαδίκτυο».

Ο 20χρονος Θανάσης, αν και μπορεί, διστάζει να εμβολιαστεί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Τα μπρος – πίσω με τις συστάσεις των ειδικών για τα εμβόλια, προκάλεσαν αλαλούμ και σύγχυση στους νέους που περίμεναν διακαώς τη σειρά τους για να σηκώσουν μανίκια.

Η καθηγήτρια Αθηνά Λινού εμμένει στην άποψη πως το Johnson & Johnson, που είναι ίδιας τεχνολογίας με το AstraZeneca, δεν πρέπει να χορηγείται σε γυναίκες κάτω των 50.

«Στον αμερικανικό ΕΟΔΥ λένε ότι οι γυναίκες κάτω των 50 καλό θα είναι να επιλέξουν ένα άλλο εμβόλιο».

Η συζήτηση αυτή, έχει απασχολήσει την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού τονίζοντας ωστόσο ότι στην Ελλάδα δεν έχει καταγραφεί κανένα περιστατικό θρόμβωσης από το εμβόλιο της Johnson & Johnson.

«Υπάρχει αυτή η συζήτηση και το παρακολουθούμε. 0.13 Στη χώρα μας δεν κάνουμε πολλά Johnson& Johnson. Στη χώρα μας τα 200.000 που έχουμε κάνει δεν είχαμε επιπλοκές», σημειώνει ο Γιώργος Χρούσος, μέλος της Επιτροπής.

Επικοινωνιακό λάθος

Η οδηγία για το AstraZeneca ήταν σωστή, την επικοινωνήσαμε όμως λάθος παραδέχεται η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

«Η ανακοίνωση αυτή ήταν για να καθησυχάσει τον κόσμο όχι για να δημιουργήσει προβλήματα. Μάλλον μας μπέρδεψε αντί να μας βοηθήσει».

«Εκ του αποτελέσματος επικοινωνιακά δεν ήταν όπως έπρεπε. Επί της ουσίας όμως δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι δεν έπρεπε να την πάρουμε ή έπρεπε να την πάρουμε νωρίτερα», σημειώνει ο Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, μέλος Επιτροπής

Ο αντίκτυπος στην κοινωνία πάντως είναι μεγάλος.

«Ακύρωσα το ραντεβού για AstraZeneca γιατί ακούγονται διάφορα ειδικά για εμάς τις γυναίκες ότι δημιουργούν θρομβώσεις κι αυτά».

Οι πολίτες ανησυχούν και οι υγειονομικοί προσπαθούν να εξηγήσουν.

Το απόλυτο στοίχημα είναι να πειστούν όσοι έκαναν την πρώτη δόση να κάνουν και τη 2η με AstraZeneca.

«Είναι λάθος τους και βέβαια δικαιολογημένο λάθος τους αφού είναι φοβισμένοι δεδομένου ότι η πιθανότητα να πάθουν κάτι είναι απειροελάχιστη».

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί ο ρυθμός των εμβολιασμών καθώς θεωρείται βασικός παράγοντας που θα ρυθμίσει την έλευση του τέταρτου κύματος κορωνοϊού και τη σφοδρότητά του.

Νέα άρση απαγορεύσεων

Ανοίγουν οι παιδότοποι σε εξωτερικούς χώρους, λούνα παρκ και υπηρεσίες μασάζ.

Επιπλέον, τα καταστήματα θα λειτουργούν με ένα πελάτη ανά 16 τ.μ..

Από την 1η Ιουλίου ανοίγουν οι χειμερινοί κινηματογράφοι, με πληρότητα στο 50% για εμβολιασμένους ή με self test ή rapid test.

 

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 17/06/2021

Υγεία