Οικονομία

Συντάξεις Ιουλίου: Στις 24 Ιουνίου ξεκινούν οι πληρωμές – Αντικειμενικές αξίες: Ανατροπές στο χάρτη των κοινωνικών επιδομάτων

14.06.2021 | 08:22

Οι δικαιούχοι κύριων και επικουρικών συντάξεων Ιουλίου θα πληρωθούν από την Πέμπτη, 24 Ιουνίου έως και την Τρίτη, 29 Ιουνίου. Την ίδια στιγμή, με την αύξηση των τιμών χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν τα επιδόματα τα οποία χορηγούνται ανάλογα με το ύψος της αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας τους.

Την πληρωμή αναδρομικών σε 10.000 κληρονόμους θανόντων συνταξιούχων (που αφορούν σε υποθέσεις υψηλής πολυπλοκότητας αναφορικά με τον προσδιορισμό των δικαιούχων), καθώς και την επιστροφή των ποσών που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας Ιουνίου περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ για την εβδομάδα 14-18 Ιουνίου.

Πιο αναλυτικά, αύριο Τρίτη 15 Ιουνίου δίνονται σε 5.100 δικαιούχους οι επιστροφές των ποσών που παρακρατήθηκαν από τις συντάξεις χηρείας Ιουνίου.

•Πέμπτη 24 Ιουνίου

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, ΟΤΕ

ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7, 9

•Παρασκευή 25 Ιουνίου

ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, Τράπεζες, ΟΤΕ

ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6, 8

•Δευτέρα 28 Ιουνίου

ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ

•Τρίτη 29 Ιουνίου

Δημοσίου, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ

Νέες αντικειμενικές αξίες από 01/01/2022: Πώς θα επηρεάσουν φόρους ακινήτων και επιδόματα

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών επηρεάζει περίπου φόρους και τέλη που επιβάλλονται στα ακίνητα, ενώ η αύξηση των τιμών ζώνης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας αναμένεται να αφήσει εκτός επιδομάτων και φοροαπαλλαγών χιλιάδες φορολογούμενους.

Η χορήγηση πολλών επιδομάτων συνδέεται με την αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας η οποία δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από συγκεκριμένα όρια ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου.

«Από τα επιδόματα και το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) και το επίδομα στέγασης ένα από τα κριτήρια είναι η αξία της ακίνητης περιουσίας. Η αντικειμενική αξία που θα πρέπει να έχει κάποιος για να πάρει το επίδομα στέγαδης θα πρέπει να είναι μέχρι 120.000 ευρώ για παράδειγμα», ανέφερε ο φοροτεχνικός κ. Παναγιώτης Παντελής.

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ

•Επίδομα στέγασης

•Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης

ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Μπορεί η πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τις φορολογικές δηλώσεις να έχει ανοίξει, πλην όμως,  αρκετοί κωδικοί δεν έχουν συμπληρωμένα τα στοιχεία.

1.Ειδικές αποζημιώσεις (κωδικοί 781-782)

-Εφάπαξ ταμεία

-Κληρονομιές – γονικές παροχές – δωρεές – κοινωνικό μέρισμα

2.Βεβαιώσεις ΕΦΚΑ

3.Επιστρεπτέες προκαταβολές

4.Ειδικά επιδόματα (Υπ. Τουρισμού)

5.Εταιρείες λογισμικού δεν είναι έτοιμες

Αποζημιώσεις μειωμένων ενοικίων που εισπράχθηκαν το 2021 -> δήλωση το 2022

Videos & Απoσπάσματα από NEWS - 14/06/2021

Οικονομία