Η προσοχή του κόσμου έχει εστιάσει στην πανδημία του κορωνοϊού, η ανθρωπότητα ωστόσο αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια επικίνδυνες λοιμώξεις και θανατηφόρες επιδημίες που επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και η αυξημένη υγρασία συμβάλλουν στην ευρύτερη μετάδοση των παθογόνων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, τα κουνούπια. Μεταδίδουν ιούς κι άλλα παθογόνα που λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της υγρασίας αναπτύσσονται σε περιοχές που παλαιότερα δεν μπορούσαν να αναπτυχθούν.
Το κουνούπι θεωρείται το πιο θανατηφόρο είδος ζώου στον κόσμο αφού προκαλεί περισσότερους από μισό εκατομμύριο θανάτους ετησίως, από τους οποίους 438.000 προέρχονται από ελονοσία ενώ 90.000 από δάγκειο πυρετό. Ευθύνονται επίσης για τη μετάδοση ιών όπως ο Κίτρινος Πυρετός, ο Zika και αυτός του Δυτικού Νείλου.
Λοιμώξεις μεταδίδονται και μέσω του νερού. Όταν είναι κακής ποιότητας, και οι άνθρωποι πολλοί και απροστάτευτοι χωρίς τροφή, εμβολιασμούς και περίθαλψη, το ξέσπασμα μιας επιδημίας μπορεί να αποβεί μοιραίο.
Η χολέρα είναι η πιο παλιά πανδημία που έχουμε στον πλανήτη και οφείλεται σε βρόμικα νερά. Στην εξάπλωση και την επιμονή της έχει συμβάλει πολύ σημαντικά η κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της θερμοκρασίας και οι πλημμύρες, που δημιουργούν τα βρώμικα νερά, έχουν ως αποτέλεσμα να υπάρχει μία πανδημία παραπάνω από 30 χρόνια η οποία σκοτώνει 95.000 ανθρώπους το χρόνο.
Η κατάσταση επιδεινώνεται με τη μετακίνηση πληθυσμών με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα κρούσματα σε περιοχές που δεν είχαν προσβληθεί.