Υγεία

Αλτσχάιμερ: Πολλά υποσχόμενο το φάρμακο που πήρε το πράσινο φως για τις ΗΠΑ – Αποτελεσματικά στα πρώτα στάδια

09.06.2021 | 07:55 Eνσωμάτωση

Ελπίδες για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ δίνει σε εκατομμύρια ανθρώπους το φάρμακο αντουκανουνάμπη που όπως λένε οι δημιουργοί του χτυπά το πρόβλημα στα αρχικά στάδιά του, στοχεύοντας τις συσσωρευμένες πλάκες μιας πρωτεΐνης, της β- αμυλοειδούς.

Το φάρμακο χορηγείται σε ενέσιμη μορφή. Πήρε έγκριση κυκλοφορίας στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων με βάση τα αποτελέσματα κλινικής έρευνας που παρουσίασε η αμερικανική εταιρεία Biogen, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες αδειοδότησης και από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή.

Σημειώνεται ότι επικεφαλής της αμερικανικής εταιρίας Biogen είναι ο Έλληνας γιατρός Στέλιος Παπαδόπουλος. Το φάρμακο έτυχε θετικής υποδοχής από αρκετούς γιατρούς και φροντιστές ασθενών που αγωνιούν να βρεθεί μια αποτελεσματική θεραπεία για αυτήν τη νευροεκφυλιστική και θανατηφόρα πάθηση.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τσιβγούλη, καθηγητή Νευρολογίας ΕΚΠΑ, είναι μια «ευχάριστη ανακοίνωση» αφού για πρώτη φορά μετά το 2003 έχουμε έγκριση ενός φαρμάκου για τη νόσο που αφορά εκατομμύρια αρνθώπους σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Έχουμε αιτιολογική θεραπεία και όχι συμπωματική, εστιάζει στην παθολογία της νόσου, χτυπάει τον βασικό της μηχανισμό».

Το φάρμακο, αν και εγκρίθηκε με διαδικασίες fast track, είναι πολλά υποσχόμενο καθώς οι 2 φάσεις των μελετών έχουν δείξει θετικά αποτελέσματα κυρίως στα πρώιμα στάδια της νόσου.

«Θα χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία θεωρώντας ότι έχει μεγάλη δυναμική στο να έχει βελτίωση», σημειώνει ο κ. Τσιβγούλης, ενώ αν επιβεβαιωθούν τα θετικά αποτελέσματα και στα φάση 3, τότε θα πάρει μόνιμη έγκριση.

Ωστόσο, είναι ένα φάρμακο πολύπλοκο στη χορήγησή του καθώς απαιτεί στενή παρακολούθηση, ενώ έχει και ένα σημαντικό κόστος.

«Είναι 50.000 ανά ετήσια θεραπεία ανά ασθενή».

«Εξαιρετικά ευχάριστο» χαρακτήρισε το φάρμακο η Αθηνά Λινού, καθηγήτρια Επιδημιολογίας, καθώς η νόσος του Αλτσχάιμερ αφορά εκατομμύρια ανθρώπους.

«Το να μπορείς να θεραπεύσεις σε βιολογικό επίπεδο είναι μεγάλο βήμα», σημείωσε η καθηγήτρια, ωστόσο «φτάνει να αποδειχθεί ότι πραγματικά αποδίδει».

Videos & Απoσπάσματα από Κοινωνία Ώρα Mega - 09/06/2021