Πολιτική

Ενδεχομένως «πόρτα» σε όσους δεν έχουν εμβολιαστεί τον Σεπτέμβριο

08.06.2021 | 20:01 Eνσωμάτωση

Ορθάνοιχτο άφησε το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός σε λίγο καιρό στα εστιατόρια και σε κλειστούς χώρους διασκέδασης να μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι, παραπέμποντας μάλιστα στους ίδιους τους επιχειρηματίες, οι οποίοι -όπως είπε- θα έχουν κάθε δικαίωμα να κάνουν αυτή την επιλογή.

Ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο από το φθινόπωρο και μετά αν δεν έχετε εμβολιαστεί και επιχειρήσετε να μπείτε για παράδειγμα σε ένα εστιατόρια να μην καταφέρετε να γευματίσετε αλλά να φάτε πόρτα.

Κουβέρ… μόνο για εμβολιασμένους

«Και βέβαια ουδείς -να δώσω ένα ενδεικτικό μόνο παράδειγμα- το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει, παραδείγματος χάρη, σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει, ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους συμπολίτες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος σημείωσε πως οι επιχειρηματίες θα έχουν το δικαίωμα να αποφασίσουν ποιους θα βάλουν και ποιους όχι στο μαγαζί τους, κάτι που προφανώς δεν αφορά μόνο την εστίαση.

«Θα είναι η ίδια η ζωή και η πραγματικότητα που θα διαδεχθεί τις σημερινές εκκλήσεις. Αναφέρομαι ειδικά σε αυτή τη συζήτηση η οποία έχει ξεκινήσει για τις διευκολύνσεις» συμπλήρωσε.

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι σύντομα οι εμβολιασμένοι θα έχουν περισσότερα δικαιώματα και διευκολύνσεις.

Η παρέμβαση της Προέδρου

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόσο στη Βουλή όσο και στη συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου επιβεβαίωσε και το ρεπορτάζ του MEGA ότι αναμένει το πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής για να προχωρήσει και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και όσων εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

«Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Μάλιστα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωρίζοντας κάθε λέξη και γράμμα του Συντάγματος ως πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας τόνισε πως δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας.

«Το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας, είναι ο άλλος. Επομένως είναι πολύ εσφαλμένη αυτή η αντιμετώπιση και δεν νομίζω ότι υποστηρίζεται σοβαρά από συνταγματολόγους» τόνισε η κυρία Σακελλαροπούλου.

Σε κάθε περίπτωση τόσο για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού όσο και για τα δικαιώματα των εμβολιασμένων η κυβέρνηση θα κινηθεί με πολύ προσεκτικά βήματα.

Αποφάσεις αναμένονται σύντομα καθώς είναι θέμα ημερών να ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να έχει πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια και η τελευταία ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών.

«Ναι» στα Covid free μαγαζιά από τους ιδιοκτήτες

Θετικά βλέπουν οι επιχειρηματίες, ειδικά της εστίασης, στη δυνατότητα να εξυπηρετούν μόνο τους πελάτες που διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ελπίζοντας πως έτσι θα αποφύγουν ένα ενδεχόμενο νέο κλείσιμο σε περίπτωση νέου κύματος της πανδημίας μετά το καλοκαίρι.

Παράλληλα, σημειώνουν πως θα υποχρεώσουν και το προσωπικό των καταστημάτων τους να εμβολιαστεί.

Videos & Απoσπάσματα από Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων - 08/06/2021