Ελλάδα

Υποχρεωτική άδεια και στέρηση μισθού για τους αρνητές ζητούν εργαζόμενοι της ALPHA BANK για όσους δεν κάνουν το εμβόλιο

07.06.2021 | 17:02

Ο Σύλλογος του προσωπικού της Alpha Bank, με επιστολή του στη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού, ζητά από την τράπεζα να προτείνει τον πλήρη εμβολιασμό όλων των εργαζομένων σε αυτή και να προχωρήσει στην «απομόνωση» των αρνητών του εμβολιασμού. Τι είπε στο LIVE NEWS ο Πρόεδρος του συλλόγου των εργαζομένων.

Ο κ. Τάσος Γκιάτης, πρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων της Alpha Bank μίλησε στο LIVE NEWS και τον Νίκο Ευαγγελάτο για το αίτημα των εργαζομένων. Συγκεκριμένα τόνισε: «Μέσω μιας επιστολής ζητάμε το αυτονόητο. Όπως έχει η πολιτεία, εργοδότης αστική ευθύνη, άλλο τόσο από τη νομοθεσία προκύπτει ότι ο εργαζόμενος έχει κι αυτός ευθύνη προς τους πελάτες και τους συναδέλφους του».

«Προτείνουμε τρία βήματα, κάτι που εφαρμόζεται από όλες τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη. Το πρώτο είναι να γίνει μια πρόσκληση από την τράπεζα για το ποιο λόγο πρέπει να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι, αν κάποιος είναι αρνητής του εμβολιασμού, σε αυτόν τον άνθρωπο μπορεί να δοθεί το δικαίωμανα απασχολείται με τηλεργασία για ένα διάστημα  6 μηνών, μέχρι ενδεχομένως να αλλάξει άποψη, αν δεν αλλάξει άποψη τότε έχει δικαίωμα η επιχείρηση να του στερήσει το μισθό του για όσο διάστημα προκαλεί βλάβη στος άλλους. Μιλάμε μόνο για τους αρνητές», διευκρίνισε.

«Η τράπεζα εξετάζει τον τρόπο που μπορεί να παρέμβει», ανέφερε κλείνοντας.

Στην επιστολή τους οι εργαζόμενοι προς τη Διεύθυνση Ανθρωπίνου Δυναμικού σημειώνουν τα εξής: «Ανταποκρινόμενοι σε ερωτήματα και τοποθετήσεις πολλών μελών μας σχετικά με την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος και κυρίως για την ανησυχία τους για την παραπληροφόρηση και τους αρνητές του εμβολιασμού παρατηρούμε:

«Την ώρα που όλοι αγωνιούν και δίνουν μάχη για την καθολική αύξηση των εμβολιασμών με στόχο να εξασφαλιστεί η συλλογική ανοσία δυστυχώς παρατηρείται η διείσδυση σε μερίδα της κοινωνίας, επομένως και σε κάποιους μεμονωμένους συναδέλφους μας, των θεωριών συνωμοσίας, η μυθοπλασία και η παραπληροφόρηση κάτι που είναι ορατό στις ακυρώσεις εμβολιασμών και στις αρνητικές συζητήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους και κυρίως για τη διασφάλιση κανόνων που προστατεύουν την υγεία των συναδέλφων μας, των οικογενειών τους και φυσικά των πελατών μας ζητάμε:

Την πλήρη εφαρμογή νομοθετικών διατάξεων με σκοπό να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού από ανθρώπους που δεν αντιλαμβάνονται ή δεν θέλουν να κατανοήσουν πόσο μεγάλο κακό μπορεί να προκαλέσουν.

Ευθύνη εργοδότη

Στην εργατική Νομοθεσία υπάρχει η διάταξη 662 ΑΚ, κατά την οποία ο εργοδότης οφείλει να ρυθμίζει τα σχετικά με την εργασία και τον χώρο της, καθώς και τα σχετικά με τη διαμονή, τις εγκαταστάσεις και τα εργαλεία, ώστε να προστατεύεται η ζωή και η υγεία του εργαζόμενου.

Επίσης με το Νόμο 1568/1985, ο εργοδότης υποχρεούται να λαμβάνει κάθε μέτρο, που απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζονται οι εργαζόμενοι και οι τρίτοι που παρευρίσκονται στον τόπο ή εγκατάσταση εργασίας από κάθε κίνδυνο που μπορεί να απειλήσει την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα.

Ευθύνη εργαζόμενου

Με το Νόμο 3850/2010 προβλέπεται υποχρέωση των εργαζομένων να εφαρμόζουν τους κανόνες υγείας και ασφάλειας και να φροντίζουν ανάλογα με τις δυνατότητες τους για την ασφάλεια και την υγεία τους, καθώς και την υγεία άλλων ατόμων που επηρεάζονται από τις πράξεις ή τις παραλείψεις τους.

Επειδή όμως ο εμβολιασμός δεν έχει κριθεί ακόμη υποχρεωτικός και επειδή σωστά εξαιρούνται ευπαθείς ομάδες εργαζομένων, όπως έγκυοι ή άτομα που η κατάσταση της υγείας τους είναι αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ

Να προτείνετε ευθέως τον πλήρη εμβολιασμό όλων των εργαζομένων στην Alpha Bank.

Να κάνετε χρήση του διευθυντικού σας δικαιώματος, να χορηγηθεί υποχρεωτική άδεια σε όσους συγκαταλέγονται στην κατηγορία των αρνητών, άδεια ώστε να ωριμάσει η σκέψη τους για την αποδοχή του εμβολιασμού, χωρίς αυτό να λειτουργεί εκδικητικά, αλλά με τη συναίνεση τους.

Τέλος στην περίπτωση κατά την οποία προκύψει δυσλειτουργία στην εργασία μας, τότε με την επίκληση της προαναφερθείσας διάταξης του άρθρου 374 ΑΚ, ο εργοδότης μπορεί να αρνηθεί την καταβολή του μισθού για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο την υγεία των υπόλοιπων εργαζόμενων.

Ειδικά στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να έχει προηγηθεί η τεκμηριωμένη συμβουλή του ιατρού εργασίας».

Καταλήγοντας την επιστολή τους οι εργαζόμενοι της Τράπεζας σημειώνουν:

«Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΤΕΥΕΙ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΜΕΝΟ

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ, ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΜΑΣ ΓΙΑ ΧΑΡΗ ΚΑΠΟΙΩΝ ΠΟΥ ΑΡΕΣΚΟΝΤΑΙ ΣΕ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ»

Videos & Απoσπάσματα από LIVE NEWS - 07/06/2021

Ελλάδα