Στην εκπομπή Mega Σαββατοκύριακο μίλησαν οι κ. κ. Ελίζα Βόζεμπεργκ, ευρωβουλευτής της ΝΔ, και Πάνος Σκουρλέτης, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει το εργασιακό νομοσχέδιο, αλλά και την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Κατατέθηκε το εργασιακό νομοσχέδιο – Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
«Το εργασιακό νομοσχέδιο θα μας απασχολήσει τις επόμενες ημέρες, θα πρέπει να ψηφιστεί στις 17 του μήνα. Νομίζω ότι η κυβέρνηση θα έχει ένα πρόβλημα, δεν το χειρίστηκε καλά επικοινωνιακά ειδικά το θέμα με το ωράριο και το πώς θα πληρώνονται οι υπερωρίες. Εκτιμώ ότι δε θα υπάρχει πρόβλημα στην ψήφισή του. Νομίζω, όμως, ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει τι θέλει να κάνει με αυτό το νομοσχέδιο, γιατί δεν το έχει εξηγήσει καλά», σχολίασε ο διευθυντής σύνταξης του in.gr, Βασίλης Κανέλλης.
«Το ότι είναι απέναντι η αντιπολίτευση είναι κατανοητό, εργασιακό νομοσχέδιο είναι. Γίνεται μια σκόπιμη διαστρέβλωση από την αντιπολίτευση. Το οχτάωρο δεν θίγεται πουθενά. Ξέρουμε ότι οι 40 ώρες την εβδομάδα είτε είναι 5 μέρες επί 8 ώρες, ή 4 μέρες επί 10 ώρες, στο τέλος της εβδομάδας τις 40 ώρες θα πληρωθούν. Αν κάνουν υπερωρίες θα πληρωθούν και πάλι με αυτά που προβλέπει ο νόμος. Αυτό είναι απόλυτα σαφές. Εκείνο που λέγεται ότι μπορεί το αίτημα του εργαζόμενου για ρύθμιση του ωραρίου να υποκινείται από τον εργοδότη δεν αντέχει στη λογική. Το μέτρο είναι υπέρ του εργαζόμενου», απάντησε η κ. Βόζεμπεργκ.
«Η σχέση εργοδότη – εργαζόμενου δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι ίση. Το 40ωρο την εβδομάδα, σε όλη την ΕΕ η τάση είναι το 35ωρο. Αντί να πηγαίνουμε σε μείωση του χρόνου εργασίας με μεγαλύτερη παραγωγικότητα, εδώ παραμένουμε στο 40ωρο συν. Και αυτό δημιουργεί προβλήματα», σχολίασε η δημοσιογράφος Βούλα Κεχαγιά.
«Η Ελλάδα πρωτοπορεί αρνητικά»
«Όσο αποσαφηνίζεται το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, τόσο γίνεται κατανοητός ο αντικοινωνικός χαρακτήρας του. Έχουμε καταστρατήγηση του οχταώρου, δημιουργείται μηχανισμός απλήρωτων υπερωριών, οι υπερωρίες πλέον αυξάνονται ως όριο, άρα θα αμείβονται λιγότερο από ό,τι ισχύει σήμερα. Έρχεται η μεγάλη ανατροπή που είναι η διαμόρφωση μιας νέας σχέσης εργαζόμενου – εργοδότη. Η ατομική σύμβαση είναι μια επιστροφή 1,5 αιώνα πριν. Αυτό δε συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη. Η Ελλάδα πρωτοπορεί αρνητικά. Ορθώς η κυβέρνηση προεξοφλεί ότι θα υπάρχει αντίδραση από τους εργαζόμενους, για αυτό προσπαθεί να αφαιρέσει το δικαίωμα της απεργίας και της διαμαρτυρίας. Σε μια εποχή που θα έπρεπε να δούμε πώς θα βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας και πώς θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας, κάνουμε το αντίθετο. Το νομοσχέδιο είναι αντεργατικό, αντιαναπτυξιακό, μας γυρνάει πίσω. Οι διατάξεις που σχετίζονται με την ψηφιακή κάρτα είναι αυτονόητες. Είναι αίτημα της ΓΣΕΕ και του συνδικαλιστικού κινήματος πολύ καιρό. Βασίζεται στα προγράμματα της κ. Αχτσιόγλου. Αλλά την ίδια ώρα γίνεται κατάργηση της επιθεώρησης εργασίας», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Σκουρλέτης.
«Απάντηση δεν πήρα κατά πόσο υπάρχει μειωμένη αμοιβή στο 40ωρο. Το 8ωρο αποδείχτηκε ότι δεν καταργείται. Την ψηφιακή κάρτα που ήταν πάγιο αίτημα, γιατί δεν την έκανε πέντε χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε; Εσείς ψηφίσατε το νόμο για την ατομική σύμβαση που αφορούσε στους γονείς και όταν επεκτείνεται σε άλλες εργασιακές ομάδες το χαρακτηρίζεται μεσαίωνα. Δεν μιλήσατε για τις γονικές άδειες. Η απεργία πρέπει να είναι το δικαίωμα που κατοχυρώνει το νομοσχέδιο, χωρίς να καταστρατηγεί τα δικαιώματα των πολλών», τόνισε η κ. Βόζεμπεργκ.
Η διαχείριση της πανδημίας και οι προβλέψεις για το καλοκαίρι & το φθινόπωρο
«Αν γίνει ό,τι έγινε πέρυσι, που κατέρρευσαν τα πάντα το καλοκαίρι στα νησιά, γινόταν χαμός, χωρίς μάσκες, χωρίς μέτρα προστασίας, με πάρτι παντού, νομίζω ότι το Σεπτέμβρη – Οκτώβρη θα έχουμε τέταρτο κύμα πανδημίας. Εκτιμώ ότι αν ξεφύγουμε το καλοκαίρι και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν καταφέρουν να περιορίσουν την πανδημία θα έχουμε τέταρτο κύμα και ενδεχομένως να είναι και χειρότερα τα πράγματα από Σεπτέμβρη. Το μόνο που πηγαίνει καλά είναι το θέμα των εμβολιασμών, αν και σε ορισμένες περιοχές ο κόσμος δεν πάει να εμβολιαστεί», είπε ο Βασίλης Κανέλλης αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα, αλλά και τι πρέπει να περιμένουμε από εδώ και πέρα.
«Τις τελευταίες ημέρες υπάρχει μείωση στην προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό. Αν δεν συνεχιστεί ο ρυθμός εμβολιασμού του Μαΐου θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέταρτο κύμα. Οι απαγορεύσεις στην οικονομία θα έρθουν και πάλι, και αυτό θα είναι καθοριστικό σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες, εμβολιασμένων και μη», σημείωσε από την πλευρά της η Βούλα Κεχαγιά.
«Η χώρα μας θεωρείται ασφαλής»
«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες. Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν είναι θέμα της κυβέρνησης αν επικοινωνήθηκε σωστά η αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Επιστήμονες είχαν αντιφατικές απόψεις και υπήρξαν και κάποιες ελάχιστες παρενέργειες από συγκεκριμένο εμβόλιο. Στην Ευρώπη μας επικροτούν, η χώρα μας θεωρείται ασφαλής. Οι δείκτες από όλους τους οίκους για την ανάπτυξη είναι πολύ θετικοί για την Ελλάδα», απάντησε η κ. Βόζεμπεργκ.
«Αν εξαιρέσει κανείς την πρώτη περίοδο της πανδημίας, από εκεί και πέρα εκ μέρους της κυβέρνησης είχαμε μεγάλα λάθη στη διαχείριση. Αν βρεθούμε αντιμέτωποι με τέταρτο κύμα θα είμαστε απροετοίμαστοι. Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός μετά από αυτή την τραγωδία να βγαίνει και να λέει ότι δεν είναι προτεραιότητά μας να φτιάξουμε ένα δημόσιο σύστημα υγείας. Να μιλάει για κλείσιμο υγειονομικών δομών. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ ψήφισαν κατά της άρσης της πατέντας στο ευρωκοινοβούλιο», τόνισε κλείνοντας ο κ. Σκουρλέτης.