Ένας ακόμη άνθρωπος κατέληξε σήμερα το πρωί στην εντατική κορωνοϊού του νοσοκομείου Αγρινίου, ανεβάζοντας τη μοιραία λίστα στους 40 νεκρούς.
«Την ώρα που συζητούσα και ενημερωνόμουν από τον διοικητή για την τραγική εξέλιξη του Αγρινίου κατέληξε ένας ασθενής που ήταν στη ΜΕΘ» σημείωσε ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς.
Τα στοιχεία για τη συγκεκριμένη ΜΕΘ Covid, που θέλουν να μην έχει καταφέρει ούτε ένας ασθενής να βγει ζωντανός, πυροδότησαν εκτός από θύελλα αντιδράσεων και ενδελεχή έρευνα από πλευράς της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας.
«Διερευνούμε κάποια πράγματα. Ψάχνουμε τον τρόπο λειτουργίας στη συγκεκριμένη ΜΕΘ. Θα γίνει έλεγχος κι από ομάδα εμπειρογνωμόνων που έχουμε ζητήσει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης.
H σύζυγος ενός 58χρονου που κατέληξε στην εν λόγω ΜΕΘ από επιπλοκές του κορωνοϊού, μιλά αποκλειστικά στο LIVE NEWS. Όπως καταγγέλλει η καθυστερημένη εισαγωγή στην εντατική πέντε ημέρες μετά τού στοίχισε τη ζωή.
«Εφόσον είχε πολύ σοβαρή πνευμονία γιατί δεν τον διασωλήνωναν από την πρώτη στιγμή και να το γυρίσουν μπρούμυτα να φεύγουν τα υγρά από τους πνεύμονες εφόσον είχε τόσο σοβαρή πνευμονία; Και τον διασωλήνωσαν την τελευταία στιγμή και του δημιούργησαν ανακοπή;» τόνισε η σύζυγος του 58χρονου.
«Όταν τον διασωλήνωσαν έγινε η πρώτη ανακοπή μετά από λίγο έγινε η δεύτερη ανακοπή και τον ταξιδέψανε» πρόσθεσε η αδελφή του 58χρονου.
Προβληματισμό ωστόσο προκαλεί το γεγονός πως δύο εβδομάδες πριν, ο σύζυγος της πήγε στο νοσοκομείο με αφόρητους πόνους με τους γιατρούς τότε να μην τον εξετάζουν, όπως λέει, για κορωνοϊό.
«Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνουν είναι να του πουν “έχεις κορωνοϊό για να δούμε τι έγινε να σου κάνουμε τεστ”. Γιατί δεν του το κάνανε; Πώς βγήκε ξαφνικά πως έχει οσφυαλγία και ξαφνικά έφυγε από βαριά πνευμονία; Η ψυχή του είναι ακόμη ζωντανή και ζητάει δικαίωση» πρόσθεσε η σύζυγος του 58χρονου.
«Ζητώ την παραίτηση του διοικητή»
Σύμφωνα με τους υγειονομικούς του νοσοκομείου, τα εξωφρενικά υψηλά ποσοστά οφείλονται σε πολλούς παράγοντες όπως η ηλικία των ασθενών αλλά και η καθυστερημένη εισαγωγή τους στη ΜΕΘ.
«Σαφώς και έχουν συμβεί αυτά. Έχουν παραμείνει ασθενείς στους διαδρόμους για 2-3 ημέρες. Γίνονταν ΜΕΘ Covid άρον- άρον χωρίς να υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό» υπογράμμισε ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Κώστας Μπακόπουλος.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ πάντως, ένας ακόμη παράγοντας είναι το άπειρο προσωπικό που στελέχωσε τη συγκεκριμένη μονάδα παρά τις εκκλήσεις του διευθυντή για εντατικολόγους. «Ενώ η ΜΕΘ λειτουργούσε ως ΜΕΘ κορωνοϊού όταν ζήτησε προσωπικό, του πήγαν δύο γιατρούς οι οποίοι δεν είχαν εξειδίκευση στη ΜΕΘ. Και του πήραν δύο έμπειρες νοσηλεύτριες και τις πήγαν σε άλλη κλινική του νοσοκομείου» σημείωσε ο Μιχάλης Γιαννάκος.
Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό υγείας, Μάριο Σαλμά, η θνητότητα και στην απλή κλινική του νοσοκομείου είναι ιδιαίτερα υψηλή. «Από τους 580 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στην απλή κλινική οι 61 κατέληξαν. Μιλάμε για 17,5% όταν σε διπλανά νοσοκομεία είναι 2,5%» τόνισε ο κ. Σαλμάς, ενώ ο κ. Γιαννάκος υπογράμμισε ότι το νοσοκομείο «είχε μόνο έναν μόνο παθολόγο ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι τις πρωινές ώρες και μετά οι ασθενείς παρακολουθούνταν από τους εφημερεύοντες γιατρούς».
Ο Μάριος Σαλμάς από την πλευρά του ζήτησε την άμεση παραίτηση του διοικητή. «Ρωτώντας τον διοικητή αν αυτό έπεσε στην προσοχή του το ποσοστό θνητότητας μου απάντησε ότι εγώ είμαι λογιστής και δεν ξέρω από ιατρικά θέματα κι έπρεπε κάποιος να μου το πει. Δεν συγκάλεσε ποτέ την επιτροπή διαχείρισης κρίσεων που έχει συσταθεί στο νοσοκομείο» πρόσθεσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας.
Η έρευνα της 6ης υγειονομικής περιφέρειας βρίσκεται σ’ εξέλιξη.