Ελλάδα

Κορωνοϊός: Ανάρπαστα τα ραντεβού για εμβολιασμό των νέων – Ανησυχούν οι μεταλλάξεις

04.06.2021 | 16:40 Eνσωμάτωση

Ο Χρύσανθος, όπως και πολλοί άλλοι νέοι, ψάχνει να βρει ραντεβού για να κάνει το εμβόλιό του, αλλά όλα είναι κλεισμένα.

Την ωρα που υπάρχει μείωση της τάξης του 15% σε όλη τη χώρα για τους εμβολιασμούς, οι νέοι ψάχνουν να εμβόλιο.

Στις πλατείες, στους νεότερους τα κινητά «αναστενάζουν» για να βρουν ραντεβού καθώς η ζήτηση έχει υπερκαλύψει την προσφορά.

Παρότι δεν έλειψαν και οι δηλώσεις ανθρώπων που δεν έχουν κλείσει ραντεβού επειδή το σκέφτονται ακόμα, εν τούτοις η μεγάλη ζήτηση που υπάρχει από όσους θέλουν να εμβολιαστούν, τουλάχιστον σε Αθήνα και Πάτρα, κάνει την αναζήτηση εμβολίου για τους νέους έναν δύσκολο γρίφο.

Από την επόμενη εβδομάδα πάντως, το εμβόλιό τους θα μπορούν να επιλέγουν και οι πολίτες ηλικίας 18 έως 29 ετών. Οι εν λόγω ηλικιακές ομάδες, που τώρα εμβολιάζονται μόνο με Johnson & Johnson, θα μπορούν να προγραμματίζουν τα ραντεβού τους και με Pfizer ή Moderna.

Στις ηλικίες 35-39 ετών το 36% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού, ενώ στους 30-34 ετών το ποσοστό ανέρχεται στο 29%. Ωστόσο, τις τελευταίες δύο εβδομάδες διαπιστώνονται ακυρώσεις ραντεβού για τις δεύτερες δόσεις με AstraZeneca.

Σαρώνουν οι μεταλλάξεις

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων διακομίσθηκε το βρέφος, που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό, όταν ήταν μόλις 40 ημερών, ενώ τους ειδικούς προβληματίζει η μετάλλαξη Β318 που είναι συνδυασμός Νότιας Αφρικής/ Βραζιλίας που αντιστέκεται στα εμβόλια και εντοπίζεται σε 11 περιοχές της Ελλάδας.

Έρχεται το τεστ ανάσας

Στη μάχη του ελέγχου για τη διασπορά του κορωνοϊού, μπαίνει όπως όλα δείχνουν τις επόμενες μέρες και το τεστ ανάσας το οποίο έχει ήδη εγκριθεί στη Σιγκαπούρη.

Στο τραπέζι η χαλάρωση των μέτρων

Την ίδια ώρα, η επιτροπή των επιστημόνων αποφασίζει για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων.

Τα θέματα που απασχολούν είναι η μουσική στους χώρους εστίασης και τους γάμους, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει από τις 00:30 το βράδυ έως τις 5:00 τα ξημερώματα, θέμα για το οποίο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει στα μέσα του μήνα.

Ξεκινούν τα επισκεπτήρια σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων & Δομές Ευάλωτων Ομάδων

Δημοσιεύεται σήμερα η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για την επανέναρξη της λειτουργίας επισκεπτηρίων σε Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ).

Μετά από διαδοχικές συναντήσεις της αρμόδιας υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδιας για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνας Μιχαηλίδου, με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, δόθηκε το «πράσινο φως», για να επιτραπούν ξανά τα επισκεπτήρια στις Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων.

Συγκεκριμένα, στην ΚΥΑ προβλέπεται η επανέναρξη της λειτουργίας των επισκεπτηρίων στο σύνολο της επικράτειας με συγκεκριμένα πρωτόκολλα επισκεπτηρίου:

– Στις Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), τα γηροκομεία, τις δομές φροντίδας χρονίως πασχόντων και άλλα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων.

– Στις δομές ευάλωτων και ευπαθών ομάδων (θεραπευτήρια χρονίως πασχόντων, οικοτροφεία, κά).

Videos & Απoσπάσματα από Live News - 04/06/2021