Το νέο εργασιακό νομοσχέδιο συνεχίζει να προκαλεί αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κ. Γιάννης Παναγόπουλος και ο εργατολόγος Αλέξιος Παπασταύρου μιλούν στην «Κοινωνία ώρα MEGA» και τους Ανθή Βούλγαρη και Ιορδάνη Χασαπόπουλο.
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επιμένει ότι η ρύθμιση που φέρνει για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας απλώς αποτυπώνει αυτά που γίνονται στην αγορά εργασίας και σε συγκεκριμένους κλάδους και επιχειρήσεις και ότι αποτελεί προσπάθεια για να δοθούν επιλογές στον εργαζόμενο. Η αντιπολίτευση και τα συνδικάτα επιμένουν ότι έχουμε να κάνουμε με κατάργηση του 8ωρου.
«Η απεργία δεν είναι κάτι που διαχειρίζεται η ΓΣΕΕ, είναι ένα σωματείο που πήρε την απόφασή του. Αν θέλει συντάσσεται με την ΓΣΕΕ, αν θέλει όχι. Οι απεργίες χαρακτηρίζονται παράνομες και καταχρηστικές για δύο λόγους. Παράνομες όταν υπερβαίνουν την προειδοποίηση κλπ. Καταχρηστικές είναι πολιτικός χαρακτηρισμός. Η σύσταση που κάνω σε όλα τα σωματεία είναι να τηρούν τον τύπο να ειδοποιούν για να είναι ενημερωμένο και το κοινό.Δεν είναι σωστό να μην υπάρχει αναγκαία προειδοποίηση.», ανέφερε ο κ. Παναγόπουλος Πρόεδρος ΓΣΕΕ για την απεργία της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) στο λιμάνι του Πειραιά που τελικώς ανεστάλη.
«Έχει κριθεί παράνομη η απεργία και πάρολα αυτά προχωράει. Βλέπω συνδικαλιστές πάνω στο πλοίο να εμποδίζουν την είδοσο. Το νομοσχέδιο για την Κυριακή δεν αφορά τους ναυτεργάτες. Οι πρακτικές αυτές κάνουν τον πολύ κόσμο να νιώθει ξένος προς το συνδικαλιστικό κίνημα. Αυτή η εικόνα είναι παράλογη. Όταν βλέπει ανθρώπους να εμποδίζουν την είσοδο στο χώρο εργασίας μοιραία υποψιάζεσαι ότι κάποιοι θέλουν να εργαστούν», σημείωσε ο κ. Αλέξιος Παπασταύρου εργατολόγος κάνοντας λόγο για όρια και κανόνες.
«Δεν είναι απεργία για την διεκδίκηση των συμφερόντων των εργαζομένων που εκπροσωπούν είναι απεργία για πολιτικές τοποθετήσεις.», πρόσθεσε.
«Συμμετείχα σε όλη τη δημοκρατική διαδικασία ενόψει του νέου εργασιακού νομοσχεδίου όπου διαπιστώσαμε ότι μετά από 10 χρόνια διαρκών απορρυθμίσεων λόγω μνημονιακών πολιτικών, λόγω των απορρυθμίσεων λόγω της πανδημίας έρχεται κι αυτό το νομοσχέδιο. Με διάλογο και αγωνιστική κινητοποίηση να επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό.
Το πρώτο, αφορά στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Η κυβέρνηση κράτησε τον υπάρχοντα νόμο, που αντιμετωπίζει ένα θέμα που έχουν οι επιχειρήσεις είτε εποχικό είτε λόγω της φύσης της παραγωγής και το συνδέει με κάτι που θεωρεί ατομικό δικαίωμα. Ο αδύναμος πόλος στην εργασιακή σχέση είναι πάντα ο εργαζόμενος και κυρίως στις μικρές επιχειρήσεις.
Ενώ ο νόμος λέει δεν μπορεί να τον απολύσει στην ουσία δεν θα μπορεί να καταγγείλει και δεν θα φαίνεται η εικονικότητα της αποδοχής του. Όταν ο νόμος λέει ότι ακόμα και αν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση γιατί δεν συμφώνησαν, μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει, είναι σαν να λέει στον εργοδότη δεν υπάρχει λόγος να συμφωνήσεις με συλλογική σύμβαση», ανέφερε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ για τα μελανά σημεία του εργατικού νομοσχεδίου.
-«Αν δούμε συνολικά το σχέδιο νόμου, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση. Αν καταγράφονται όλες οι ώρες μπορούν να εξαλιφθούν οι απλήρωτες περωρίες, η μαύρη εργασία κλπ. Αν αυτό γίνει το σύστημα της διευθέτησης μπορεί να γίνει ακόμα και με ατομική συμφωνία με προστασία του εργαζομένου», τόνισε από πλευράς του ο κ. Παπασταύρου.
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας ήταν αίτημα της ΓΣΕΕ νομοθετήθηκε ως πιλοτική δεν εφαρμόστηκε από τις προηγοπύμενες κυβερνήσεις πλέον η νέα κυβέρνηση τη φέρνει αλλά δεν συνδέεται με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Συνδέεται με τη μαύρη, ανασφάλιστη εργασία. Εδώ μιλάμε για το συλλογικό δίκαιο», διαφώνησε ο κ. Παναγόπουλος.
Με τον κ. Παπασταύρου να αναφέρει πως: «Η ψηφιακή κάρτα έχει άμεση συσχέτιση με την διευθέτηση. Δεν θα εργαστεί κανείς περισσότερο, θα εργαστούμε διαφορετικά. Θα παρακολουθείται με την ανεξάρτητη αρχή της επιθεώρησης εργασίας και με το Υπ. Εργασίας».
«Η ψηφιακή κάρτα θα είναι από την 01/01/2022 και μάλιστα ο υπουργός είπε ότι θα τη δούμε πιλοτικά. Μέχρι τώρα που γινοταν η διευθέτηση. Τον ίδιο νόμο κρατάτε τον νόμο του 2011. Το μόνο που προσθέτε είναι η ατομική σύμβαση», ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ.
«Οι υπερβολές περί κατάργησης 8ωρου δεν ισχύουν», σημείωσε από πλευράς του ο κ. Παπασταύρου.